Tajni agenti ubijaju otrovom sakrivenim u kišobranu ili čaju: Najpoznatiji atentati su trajali danima, ali ovi ljudi su preživeli (VIDEO)

Slučaj ubistva odbeglog polubrata predsednika Severne Koreje Kim Džong Nama u Maleziji, poslednji je u nizu ovih slučajeva u istoriji

  • 0

Otrov je jedno od najomiljenijih oružja agenata raznih tajnih službi kada je potrebno eliminisati političkog protivnika. To pokazuje i poslednji slučaj ubistva odbeglog polubrata predsednika Severne Koreje, Kim Džong Nama koji je ubijen u Maleziji.

U ovom trenutku je žena agent ubila polubrata Kim Džong Una: Poslednji vapaji za pomoć dok umire u mukama (VIDEO)

Bugarski novinar i disident Georgi Markov, koji je od komunističkog režima Todora Živkova pobegao u London, ubijen je 1978. godine otrovnom kapsulom ispaljenom iz kišobrana agenta bugarske tajne službe. Umro je nekoliko dana kasnije u londonskoj bolnici. Kapsula je bila natopljena otrovom ricinom.

Agenti izraelskog Mosada presreli su na ulici u Amanu u Jordanu 1997. godine čelnika Hamasa, Halida Mešala i pokušali da ga ubiju ubrizgavši mu u uho otrov s brzim delovanjem. Mešal je pao u komu, ali je preživeo pošto je Izrael pod međunarodnim pritiskom dostavio protivotrov. Uhapšeni agenti Mosada su posle toga pušteni i vraćeni u zemlju.

Tadašnji vođa ukrajinske opozicije Viktor Juščenko teško se razboleo posle ručka s agentima ukrajinske tajne službe 2004. godine. Lekari su njegovoj krvi pronašli 50.000 puta viši nivo otrova dioksina od normalnog. Juščenko je preživeo i postao predsednik Ukrajine, ali su posledice trovanja godinama bile vidljive na njegovom licu. Juščenko je tvrdio da je iza pokušaja ubistva stajala Moskva.

Kritičar Kremlja Aleksandar Litvinjenko otrovan je 2006. u Londonu čajem u kojem se nalazio visoko radioaktivni polonijum. Otrovu je trebalo tri nedelje da ga ubije. Uzrok smrti bila je akutna bolest radijacije. Britanska tajna služba je u istrazi sledila tragove koji su doveli do bivših pripadnika ruske tajne službe. Rusija je odbila da izruči osumnjičene.

(Telegraf.rs/ Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA