Koliko urina zaista ima u bazenima

- Od 31 bazena i đakuzija koje smo testirali, u svima smo pronašli urin. Vreme je da naučimo osnove higijene, a ova studija prvi je korak prema tome - izjavila je Lindzi Blekstok

  • 4

Tronedeljno istraživanje sprovedeno na dva javna bazena u Kanadi otkrilo je koliko tačno urina ima u njima.

 

Ovo je mesto gde se bazeni prelivaju u more, a sobe se spajaju sa planinama: Hotel koji će vas zarobiti istog trenutka!

 

Stručnjaci su došli do zaključka da su ljudi u prvi bazen kapaciteta 830.000 litara vode ispustili 75 litara urina, a u drugi, upola manje, oko 30 litara.

 

Lindzi Blekstok, apsolvent na Univerzitetu u Alberti i jedna od autorki testa, kaže kako u tri nedelje, koliko je trajalo istraživanje, nisu pratili broj ljudi koji su koristili bazene pa ne mogu da govore o profilu istih koji tamo uriniraju, ali rezultati su još gori kad je u pitanju đakuzi.

 

Primera radi, jedan hotelski đakuzi imao je čak tri puta veću koncentraciju veštačkog zaslađivača od bilo kog drugog bazena.

 

- Od 31 bazena i đakuzija  koje smo testirali, u svima smo pronašli urin. Vreme je da naučimo osnove higijene, a ova studija prvi je korak prema tome - izjavila je Blekstokova, a piše "The Guardian".

 

U jednoj anonimnoj anketi 19 posto ispitanika priznalo je da su barem jednom urinirali u javnom bazenu, a među njima ima i olimpijskih plivača. Čak je i legendarni Majkl Felps izjavio kako je "sasvim normalno piškiti u bazenu jer hlor i te kako sve "ubije" pa ni nema razloga za brigu".

 

Iako je urin sam po sebi sterilan, urea, amonijak i kreatinin iz njega mogu uzrokovati iritacije oka i disajnog sistema, a dugogodišnje izlaganje njima može dovesti i do razvoja astme.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA