≫ 

Beč je osmu godinu zaredom najbolji grad za život na svetu: Evo gde su Beograd, Zagreb i Sarajevo

Na Mercerovoj listi nalazi se 231 grad. Prvo mesto već osmu godinu zaredom drži Beč, dok je na poslednjem mestu ponovo Bagdad

  • 18

Beč je još jednom prvi po kvaliteti života na tradicionalnoj listi gradova američke kompanije Mercer, a Beograd se na istoj listi nalazi na 138. mestu.

Beograd nije samo prestonica Srbije: Neverovatno, ali istinito, postoji čak i u svemiru!

Od gradova u komšiluku, Zagreb se nalazi na 98. mestu, Ljubljana na 76. mestu, a Sarajevo drži 159. poziciju.

Na Mercerovoj listi nalazi se 231 grad. Prvo mesto već osmu godinu zaredom drži Beč, dok je na poslednjem mestu ponovo Bagdad.

U istraživanju se upoređuje četrdesetak razaličitih stvari, kao što su politička stabilnost, infrastruktura, zdravstvo, obrazovanje, kriminal, rekreacija, kultura, okolina...

Beč je ponovo najbolji zbog svoje jake kulturne scene, kvalitetnog zdravstva, umerenih cena stanovanja i jeftinog gradskog prevoza.

Na drugom mestu je Cirih, treći je Okland, četvrti Minhen, a peti Vankuver. U top 10 su i Dizeldorf, Frankfurt, Ženeva, Kopenhagen i Bazel.

Globalni centri kao što su London, Pariz, Tokio i Njujork nisu ni među prvih 30. Pariz je na 38. mestu, London je 40, Njujork na 44. mestu, a Tokio je 47.

Od azijskih gradova najbolje je rangiran Singapur koji se našao na 25. mestu, dok je od američkih gradova najbolji na lestvici San Francisco na 29. poziciji. Najugodniji grad za život u Africi je južnoafrički Durban na 87. mestu.

Pet najgorih gradova za život su Kartum (Sudan), Port O Prens (Haiti), Sana (Jemen), Bangi (Centralnoafrička Republika) i Bagdad (Irak).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Lijepa li si

    14. mart 2017 | 10:51

    Eto,opet ste iza nas.Hahaha!

  • victoria

    14. mart 2017 | 10:06

    Sto se San Franciska tice uopste nisu uzeli u obzir da se nalazi na trusnom podrucju i da svi ti dobri uslovi za zivot mogu da nestanu u sekundi.Ne bih se osecala prijatno da zivim u gradu koji ocekuje razorne zemljotrese.

  • neko

    14. mart 2017 | 12:28

    Ako na listi postoji 231 grad, kako je Beograd poslednji na 138. mestu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA