• 5

Isto muško ime je bilo najpopularnije u Beogradu i Zagrebu, a ova ženska imena Srbi i Hrvati podjednako vole

Što se tiče ženskih imena, u Zagrebu je najpopularnije bilo Mia, a u Beogradu Sofija, a ova su im "zajednička"

  • 5

Najčešće muško ime prošle godine i u Beogradu i Zagrebu bilo je Luka, a među deset omiljenih imena u oba grada nalaze se još Petar i Filip kad su u pitanju dečaci, odnosno Sara i Petra kad je reč o devojčicama.

Srbi i Bošnjaci daju ćerkama isto ime u BiH, a ono je i najpopularnije na Balkanu

U Zagrebu se, uz Luku, na vrhu spiska muških beba nalaze i druga hršćanska imena kao što su David, Jakov, Petar, Ivan, Matej, Marko, Fran i Mihael, dok Beograđane više inspiriše nacionalna istorija, prenosi Index.hr.

Najčešće odabrana imena u Beogradu tako su Lazar, Stefan, Vuk, Aleksa, Nikola, Uroš i Andrej - poznata po tome što su ih nosili srpske vojskovođe i vladari.

Što se tiče ženskih imena, u Zagrebu je najpopularnije bilo Mia, a u Beogradu Sofija. Sara i Petra među deset su omiljenih imena oba glavna grada.

Najpopularnije muško ime u BiH je ARAPSKO: Sve više dece zbog njegovog značenja dobija ovo ime

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lektor

    Zajedničko za ovo ime je i to što i Hrvati i mi (barem 99%)izgovaramo ovo ime u skladu sa HRVATSKOM gramatikom! Npr. 5. padež - vokativ... u hrvatskom se izgovara LUKA,dok je u srpskom - LUKO! Dvosložna imena u srpskom jeziku gde je na prvom samoglasniku dugosilazni akcenat izgovaraju se tako što kod imena kao Mara, Maja, Sara, Luka, Mira itd vokativ se završava na O, Miro, Majo, Luko... A mi pomodari i nepismeni..

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima