≫ 

Italija uvodi "zakon o menstruaciji": Žene, na ovo ste čekale sve vreme

Slični zakoni već postoje u Kini, Japanu i Južnoj Koreji, dok je takvu mogućnost uveo i "Nike"

  • 6

Italijanski parlament razmatra predlog zakona prema kojem bi firme zaposlenim ženama morale da odobre tri dana plaćenog odmora svakog meseca, za vreme menstruacije.

SJAJNA VEST ZA ŽENE: Stigla je čokolada koja leči menstrualne grčeve (FOTO) (VIDEO)

Imate paklene grčeve pre i za vreme menstruacije? Pomoću ovog aparata možete bukvalno da ISKLJUČITE bol! (FOTO) (VIDEO)

Ako parlament prihvati ovaj zakon, Italija će postati prva zapadna zemlja koja bi imala aktivnu politiku "menstrualnog odmora" za zaposlene žene.

Donji dom italijanskog parlamenta započeo je raspravu o nacrtu zakona, koji bi, ako bude donesen, naredio firmama da odobre tri dana plaćenog odmora zaposlenim ženama koje imaju bolne menstruacije, i to svakog meseca.

Neki italijanski mediji su pozdravili ovaj zakon kao korak napred koji bi pomogao zaposlenim ženama koje pate od grčeva za vreme menstruacije.

Foto-ilustracija: Profimedia, always-info.co.uk Foto-ilustracija: Profimedia, always-info.co.uk

Italijansko izdanje časopisa "Marie Claire" opisalo je zakon kao "standard napretka i socijalne održivosti".

Ipak, zakon je naišao na kritike, čak i od strane zaposlenih žena koje pokušava da zaštiti. Neki strahuju kako bi zakon mogao da ima kontraefekat i kako će zapravo delovati protiv žena kojima je ionako teško da se izbore za poslove u Italiji.

Tako Lorenca Pleuteri iz časopisa "Donna Moderna" piše kako bi ovaj zakon podstakao poslodavce da zapošljavaju muškarce, a ne žene.

Na papiru se čini kako Italija ima zakon o radu koji pogoduje ženama. Zakonom je propisano pet meseci porodiljskog odsustva, za vreme kog majka prima 80 posto svoje plate. Posle toga, oba roditelja mogu da traže dodatnih 6 meseci odsustva za vreme kojih mogu da dobiju 30 posto plate.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Ohmega1982 Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Ohmega1982

U praksi, ženama Italije je teže na tržištu rada nego ženama u zemljama u razvoju. Italija ima jednu od najnižih stopa učešća žena na radnim mestima u Evropi. Samo 61 posto Italijanki je zaposlen, što je ispod evropskog proseka od 72 posto zaposlenih žena.

Razlog tome je što poslodavci ne žele uopšte da zaposle žene, dok neki ne žele da ih prime nazad na posao posle porođaja. Prema izveštaju koji je izdao ISTAT, italijanski nacionalni sektor za statistiku, gotovo jedna četvrtina žena je otpuštena tokom trudnoće ili odmah po porođaju, iako je to nezakonito.

Menstruacioni odmor bi tako mogao da postane problem za žene u Italiji jer bi mogao da postane još jedan razlog zbog kog će poslodavci odbijati da zapošljavaju žene. Kako piše "Il Messaggero", veruje se da bi zakon mogao da bude izglasan sledećih meseci.

Slični zakoni već postoje u Kini, Japanu i Južnoj Koreji, dok je takvu mogućnost uveo i "Nike".

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Izvor: independent.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Mali

    27. mart 2017 | 23:43

    Muško sam ali podržavam ovo, mi nemamo takve bolove a znam slučajeve devojaka koje se savijaju od bolova.Tri dana ne znače puno a žena kada se oporavi od toga mnogo je produktivnija i raspoloženija i spremnija za rad.

  • Zlo i naopako

    27. mart 2017 | 23:37

    Taj zakon treba svuda da se uvede!

  • karla13

    28. mart 2017 | 00:35

    Ovo treba al da nema diskriminacije ksi kod nekih privatnika za porodiljsko i trudnice. Zakon "pod mac bato" ako si trudna. Samo to da ne bude

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA