Ceo život mu je stao u jednu kutiju: Za godinu dana proputovao je 18 zemalja, i to na svom biciklu (FOTO)

Tokom putovanja biciklom od Amsterdama do Singapura, prošao je 16.000 kilometara kroz 18 zemalja

  • 3

Život Holanđanina Martejna Dolarda staje u malu kartonsku kutiju, barem onih godinu dana koje je preveo putujući svetom na biciklu, piše spiegel.de.

Samo najhrabriji se odluče za ovo putovanje: Zimujte na korak do ozloglašenog ISIS-a i odmorite se kao nikad u životu (VIDEO)

- Ovo mi je baš dobro poslužilo. Jedino mi nije vredeo kada su me nekoliko puta napali psi - kaže i izvlači iz kutije nož u kožnoj futroli, a u kutiji se još nalaze termos, plastična kutija s kafom i alat za popravku bicikla iz Indije.

Tokom putovanja biciklom od Amsterdama do Singapura, 16.000 kilometara, kroz 18 zemalja, uništio je sedam unutrašnjih guma i četiri lanca, drške su se raspale već u Instabulu. Rezervne delove je uvek imao pri ruci, jer "ako ti pukne lanac u pustinji, gotov si".

Rezervni delovi ipak nisu bili razlog što mu je prtljag bio toliko težak, već njegova kamera, četiri objektiva, veliki stativ i laptop. Fotografije koje je usput snimio dokazuju da se napor isplatio. Zahvaljujući platformama za masovno prikupljanje sredstava, njegov blog o putovanju postao je finansirani foto-album, koji sadrži sve što treba znati o dobijanju viza, potrebnoj odeći i ishrani na ovakvom putovanju.

Odluku da napusti posao doneo je naprečac, krajem 2014. Kupio je bicikl i opremu, testirao ih na mini-turi kroz Švajcarsku, a u proleće je krenuo na Istok.

Kroz Nemačku, Rumuniju i Tursku, zatim dalje u Iran, Indiju, Mjanmar, sve do Singapura. Zaljubio se u život u pokretu.

- Ne moraš da brineš o saobraćajnoj gužvi, parkingu i benzinu, niti gde ćeš da prenoćiš - kaže Dolard. Logorovao je u transilvanijskim i burmanskim šumama, pored slanog jezera u Turskoj, u pustinji Turkmenistana.

Singapur je izabrao kao odredište sasvim slučajno. Kaže da mu cilj nije bio toliko bitan, već samo putovanje. Za godinu dana proživeo je pet, zavoleo je u Bukureštu i jednu devojku. U snežnoj mećavi u Kirgistanu bicikl mu se zaledio, a u Indiji umalo nije odustao, jer mu je posle toliko vremena dosadila samoća.

- Uvek treba da budete u sadašnjem trenutku. Ako krenete biciklom i samo mislite na Istanbul, to je dug put. Tu lekciju sam teškom mukom naučio. Čak i kada satima voziš češkim drumom, moraš da nađeš nešto što je upravo sada super - kaže on.

Kada bi ga spopala čežnja za kućom, Dolard bi stavio slušalice i slušao muziku koja ga je podsećala na dom. Mobilni telefon je punio na benzinskim pumpama i kioscima.

Danas, kada poželi da je negde drugde, posegne za suvenirima: ručno kovani nož, gitara, komadić slanog jezera, samovar iz Isfahana.

U međuvremenu je remontovao bicikl i sprema se za novo putovanje u Sjedinjene Američke Države: od Majamija, duž zapadne obale do Kanade.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA