Dečak koji je alergičan na svu hranu, čak i miris može da ga ubije: Samo ovu namirnicu sme da jede (FOTO)

Njegova mama Keli mora pažljivo da mu proveri i pripremi svu hranu

  • 3

Mnogi od nas bi voleli da mogu da jedu brzu hranu gotovo svakog dana. Ali za dečaka Kristofera Katalda (6) to već nije pitanje izbora, jer je on alergičan na svaku drugu hranu na svetu. Ovaj dečak iz Hjustona u Teksasu ima retku i neizlečivu bolest koja se zove eozinoflini ezofagitis (EOE), što znači da može da umre ako jede ili čak pomiriše većinu namirnica.

Njena soba je njena tamnica, alergična je čak i na ljude: Bukvalno sve može da je ubije i svakog dana piše o paklu kroz koji prolazi (FOTO)

Nakon godina lečenja lekari su zaključili da Kristofer može da jede samo deved namirnica: jabuke, grožđe, običan pirinač, krompir, paradajz, limun i banane.

Druga hrana mu otežava grlo i debelo crevo i onda ga spopadne mučnina. Njegov imuni sistem je slab, što znači da ne sme da bude na prometnim mestima, kao recimo u restoranu brze hrane.

Njegova mama Keli mora pažljivo da mu proveri i pripremi svu hranu, a on ne može da pojede ništa spontano kao njegovi prijatelji ili mlađa sestra.

Međutim naučnici u dečijoj bolnici su testirali da on može da jede pomfrit koji se pravi u restoranima brze hrane, jer se radi o krompiru koji se peče u biljnom ulju.

Svaki dan nakon ovog otkrića porodica je išla po pomfrit u restoran brze hrane, kako bi omogućili svom sinu da se oseća normalno, prenosi Dejli Mejl.

Pošto on ne može da boravi na takvom mestu zbog svoje bolesti, a tu dolazi i veliki broj ljudi, restoran je odlučio da zatvori svoja vrata na jedan dan i da omogući Kristoferu da jede koliko god pomfrita hoće.

Deca koja imaju EOE moraju da budu testirana na svaku namirnicu. S obzirom na rizike ovakvi testovi ih opterećuju i mogu da potraju.

Do ove bolesti dolazi kada osoba ima previše belih krvnih zrnaca u svom jednjaku i debelom crevu.

EOE je otkriven tek pre nekoliko godina, pa se malo zna o njegovom tačnom uzroku.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA