Evo kako izgleda granica između dve normalne države (FOTO)

Barle-Nasau je holandska varošica koja unutar sebe ima 22 belgijske enklave unutar kojih postoji sedam holandskih enklava. Belgijske enklave su deo njihove opštine Barle-Hertog u čijem se glavnom delu unutar belgijskog zemljišta nalazi još jedna holandska enklava

  • 13
Belgijsko-holandska granica u varošici Barle-Nasau, odnosno Barle-Hertog. Foto: Wikimedia Commons/Jérôme Belgijsko-holandska granica u varošici Barle-Nasau, odnosno Barle-Hertog. Foto: Wikimedia Commons/Jérôme

Kako izgledaju granice na Balkanskom poluostrvu, pa i šire, na prostoru Istočne Evrope i ostatka sveta, to nažalost vrlo dobro znamo. Zbog pedlja zemlje mi smo u stanju da se pokoljemo kao da nam od toga sudbina čitavog naroda zavisi.

A nije svuda tako. Uzmimo, ne samo ilustracije već i suštine radi, granicu između Kraljevine Belgije i Kraljevine Holandije. Konkretno, granicu između ove dve suverene zemlje Beneluksa i članice Evropske unije koja se nalazi u holandskoj provinciji Severni Brabant, u tamošnjoj varoši Barle-Nasau.

Barle-Nasau unutar sebe sadrži 22 odvojene parcele koje su pravno gledano belgijske enklave unutar holandskog tla, uz tri dodatne koje se nalaze na granici ali nešto van grada. Najmanja belgijska parcela koja ide pod oznakom H22 ima površinu od 2.632 kvadratna metra. Belgijske enklave u Barle-Nasauu deo su belgijske opštine Barle-Hertog; šta više, najveći deo površine ove opštine nalazi se upravo u tim enklavama.

Belgijsko-holandska granica u Severnom Brabantu. Unutar holandske varošice Barle-Nasau nalazi se nekoliko desetina belgijskih enklava koje su deo njihove opštine Barle-Hertog, a unutar tih belgijskih enklava nalazi se još holandskih enklava. Foto: Wikimedia Commons/Tos Belgijsko-holandska granica u Severnom Brabantu. Unutar holandske varošice Barle-Nasau nalazi se nekoliko desetina belgijskih enklava koje su deo njihove opštine Barle-Hertog, a unutar tih belgijskih enklava nalazi se još holandskih enklava. Foto: Wikimedia Commons/Tos

Pored ovih belgijskih enklava, postoji još sedam holandskih enklava unutar belgijskih enklava unutar holandskog zemljišta, kao i jedna holandska enklava koja se nalazi na glavnom delu opštine Barle-Hertog, onom koji je unutar Belgije.

Složenost ove granice posledica je srednjevekovnih sporazuma, dogovora, zamena zemljišta i njegove prodaje između gospodara Brede i vojvoda Brabanta; sve ovo je ratifikovano i potvrđeno Sporazumom u Mastrihtu 1843. godine, trinaest leta nakon što su se katolički Belgijanci izborili za nezavisnost od mahom protestantske Holandije.

Da bi bilo jasno na čijoj ste teritoriji, a i zbog turističke atrakcije, granica između dve zemlje je obeležena na ulicama i pločnicima. Pored toga, stil brojeva i natpisa je drugačiji, i često se mogu videti dve zastave kako prijateljski lepršaju jedna pored druge.

Bilo kako bilo, ako se zadesite u Barle-Nasauu odnosno Barle-Hertogu, može vam se desiti da ispijate pivo sa sa nekim u istom kafiću i za istim stolom, a da se nalazite u dve različite države. Na Balkanu tako nešto ne može da vam se desi.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Raša

    23. april 2017 | 15:08

    Voleo bih da mi objasne šta je tu normalno? Jel možda što je svaka enklava zalivena krvlju predaka? Ovo je sve samo ne normalno. Izgleda da sve nenormalno postaje normalno.

  • Ljubica

    23. april 2017 | 18:50

    Idite u tim nordijskim zemljama u holandiji belgiji uverice te se .njih uopste ne interesuje ko im je presednik drzave .rade po sest sati zaragjuju mogu da se setaju gde hoce imaju mogucnosti e jedino nema veze mito pijan cisti sneg a znate da oni sami uplacuju svoje sitne saobracajne kazne .idite pa uverice te se ovo je istina.

  • Nbg

    23. april 2017 | 14:42

    Haha granica sa siptarima i ustasama

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA