≫ 

Mlada Lenka Dunđerski je umrla na svoj rođendan: Postoje tri verzije njene misteriozne smrti. Za Lazu Kostića, to nije bila istina!

Istoričari spekulišu da se čuveni pesnik pribojavao Lenkinih godina i samostalnosti, da je smatrao kako je suviše star da se nosi sa otresitom, šarmantnom, pametnom i mladom ženom

  • 10
Lenka Dunđerski i Laza Kostić Laza Kostić i Lenka Dunđerski

I posle toliko godina čuvena ljubavna pesma "Santa Maria dela Salute" i dalje privlači pažnju velikog broja poštovalaca života, rada i dela pesnika Laze Kostića. Ova dirljiva pesma oslikava ljubav koja je postojala između njega i lepe Lenke Dunđerski, a koja je zbog vremena u kojem su živeli, razlike u godinama i prijateljskih i kumovskih odnosa njihovih porodica bila nemoguća. Međutim, čak i posle Lenkine tragične smrti, Laza je nije zaboravio i ta ljubav je nastavila da živi u njemu sve do njegovog poslednjeg časa.

Lenka Dunđerski je umrla samo dva mececa posle ženidbe Laze Kostića. Pesnik je do smrti pažljivo čuvao ono što mu je ona darovala (FOTO)

NAJTUŽNIJA SRPSKA LJUBAVNA PRIČA: Lenki Dunđerski nudili Teslu, ali je ona želela samo njega! (FOTO)

Jelena Lenka Dunđerski rođena je 21. novembra 1870. godine u Srbobranu. Prema knjizi Pere Zupca „Lenka Dunđerska“ ona je rođena 1869. godine i tako se i potpisivala. Nije poznato zašto su njeni roditelji na njenu nadgrobnu ploču urezali 1870. godinu kao godinu njenog rođenja.

Bila je najmlađa od petoro dece i ćerka Lazara Dunđerskog, imućnog Srbina u Vojvodini, velikog proizvođača i trgovca žitom i dobrotvora, čija porodica vodi poreklo iz Gacka u Hercegovini i njegove žene Sofije Dunđerski.

Mezimica i ponos svoje bogate i ugledne porodice, Lenka je bila lepa devojka plavih očiju, visoka i skladna, koja je dobro znala nekoliko jezika, svirala klavir, mnogo putovala.

PRVI SUSRET LAZE I LENKE, PRIČA O NJIHOVOJ LJUBAVI

Laza Kostić i Lenka Dunđerski prvi put su se sreli 1891. godine u Čelarevu (nekada Čib), kad je ona imala 21, a on 50 godina.

Godinama pre nego što ga je upoznala, Lenka je slušala priče o Lazi, čitala njegovu poeziju, osećajući neobjašnjivi nemir. Kostić je po dolasku iz Cetinja često odsedao kod njih u porodičnom Dvorcu Dunđerskom i hotelu "Kraljica Jelisaveta".

Lazu je na prvi pogled očarala njena lepota, pojavile su se i varnice u njenom i u njegovom srcu već pri tom prvom susretu. Ali, razumom odbijajući ideju da može da ostvari vezu sa toliko mlađom devojkom, kao i iz poštovanja prema njenom ocu, pesnik se svim silama borio protiv emocija koje su se razbuktavale, prenosi zenska.tv.

Tokom naredne četiri godine često su provodili vreme zajedno. Laza, večiti miljenik žena, bio je prosto očaran ovom mladom, obrazovanom, samostalnom i društvenom devojkom. Njenu nesvakidašnju pojavu osvojila je još manje česta pesnikova ličnost.

Foto: Arhivske fotografije Foto: Arhivske fotografije

Ovaj intelektualac, doktor prava, književnik, esejista i pesnik, advokat, novinar, profesor novosadske gimnazije, prvi prevodilac Šekspira u Srbiji, ali i romantičar koji je često bio hapšen zbog svojih političkih stavova, konačno je bio osvojen.

U knjizi „Lenka Dunđerska“ Pere Zubca po prvi put je objavljen portret Laze Kostića, koji svedoči da je ovaj, u to vreme 51-godišnjak bio izuzetno lep čovek, bez ijedne sede vlasi kose.

Između njih se rodila ljubav,ali su tada postali vidljivi i problemi. Lenkina majka Sofija je čvrsto verovala da Laza njenoj ćerki rasteruje prosce, a Lenka je za muža želela samo takvog čoveka kakav je on.

LAZINA PISMA TESLI

Lepu Lenku su prosili mnogi, a u obzir za budućeg muža je dolazio čak i mladi crnogorski knez, pa se može reći da je Lenka bila nesuđena crnogorska kneginja. Laza je imao nameru da je uda za svog prijatelja u to vreme mladog naučnika Nikolu Teslu.

Lenka Dunđerski u uniformi za jahanje Foto: Wikipedia/Тајга Lenka Dunđerski u uniformi za jahanje Foto: Wikipedia/Тајга

„Dragi prijatelju, danas je od prilike treća obljetnica kako smo se ono sastali u Pešti i onako lijepo proveli ono nekoliko dana. Naumio sam da proslavim taj dan. Šta mislite kako? Ne biste nikad pogodili da vam ne kažem: hoću da vas oženim! Quelle idée! Reći ćete. Znam šta ćete reći, znam šta ćete pomisliti, sve znam, pa ipak! Promislite se dobro, sve mislite na jedno smislite, pa mi javite na šta ste smislili. Ako pristajete, poslaću vam odmah sliku moje namjenjenice i doznaćete njeno ime. Bilo kako bilo, svakojako vjerujte da ostajem navjek vaš prijatelj, Laza Kostić...“ - stoji u prvom Lazinom pismu na ovu temu upućenom Tesli.

Laza Kostić je bio zaljubljen u 30 godina mlađu ženu, a nakon njene smrti posvetio joj je ove reči (VIDEO)

Teslina pisma sa druge strane nisu sačuvana, ali postoji ono Lazino od 4. septembra 1895. godine, upućeno opet iz Krušedola, a na osnovu kojeg je jasan i Teslin odgovor, koji je živeo samo za nauku.

„Dragi prijatelju, ako hoćete da vam rečem po duši, ja se drugom odgovoru nisam ni nadao. A kad već govorim o duši i kad se dobro promislim, valja mi priznati: na vašem mestu, ne bih ni ja drugojačije... Najkrupniji razlog za vašu ženidbu bio bi da se ne satre seme koje rađa takove detiće... Zato nemojte misliti ni sa kakvim bolom na to da ste vi zadnji svoga roda... Jer, napokon, vaše pleme, pa da je i Nemanjino, ne bi se moglo lepše završiti nego takvim egzemplarom...“ - navodi Kostić u pismu koje je objavljeno 2010. u Godišnjaku Gradskog muzeja Sombor.

Foto: Profimedia/Roger Viollet Foto: Profimedia/Roger Viollet

Istoričari spekulišu da se čuveni pesnik pribojavao Lenkinih godina i samostalnosti, da je smatrao kako je suviše star da se nosi sa otresitom, šarmantnom, pametnom i mladom ženom.

Posle svega Laza Kostić je odlučio da se povuče i odlazi u manastir Krušedol. Tu je napisao prvu pesmu koju je posvetio Lenki, a nazvao ju je „Gospođici L.D.“.Lenka je pre svoje smrti pročitala ovu pesmu koja je potom stavljena u njen spomenar, drveni kovčeg sa ružama koji je kasnije nestao.

Kako beg u manastir nije bio dovoljan da zaboravi Lenku, Laza se na predlog Lenkinog oca, oženio Julijanom "Julčom" Palanački iz Sombora, bogatom 46-godišnjom miradžikom i svojom verenicom koja ga je verno čekala punih 12 godina. Kum na venčanju mu je bio Lenkin otac, a ona je zbog toga bila očajna.

SMRT LENKE DUNĐERSKI, POSTOJE TRI VERZIJE

Lenka je umrla iznenada od tifusne groznice 21. novembra 1895. godine u Beču na dan svog 26. rođendana. Taj datum je bio njen posthumni rođendan. Nije bila udata i nije imala decu. Sahranjena je u Srbobranu, u kripti porodične kapele "Sveti Đorđe".

Iako se prema zvaničnoj verziji navodi da je uzrok smrti tifus, sumnja se, a o tome donekle svedoče i zapisi iz njenog dnevnika, da je možda ova mlada devojka srhana bolom zbog nemoguće ljubavi sama sebi prekratila muke. Takođe su postojale i glasine da je umrla od sepse nakon neuspelog abortusa.

Foto: Arhiva Foto: Arhiva

Vest o Lenkinoj smrti Laza je saznao na bračnom putovanju u Veneciji. Utehu je pronašao u Crkvi Gospe od Spasa - Santa Maria dela Salute. Pod okriljem njene grandiozne lepote, dugo se molio i plakao u sebi, tamo gde niko suze ne vidi, gde najviše boli i potpuno nesves o već je tada počeo da piše stihove najlepše ljubavne pesme kod nas.

Pesma počinje njegovih obraćanjem Gospi od Spasa u kome traži oproštaj za se svoje grehe, a potom počinje da ispoveda svoju intimu od momenta kada je u njegov život zauvek ušla mlada žena sa kojom je došla svetlost ali i muke i patnja. Njena mladost i njegova starost nasli su se u vreme kada je jedno isključivalo drugo.

Da li je ljubav Lenke i Laze mogla da uspe? Njene poslednje reči u dnevniku slute na tragičan kraj

Dok stoji pred hramom i likom Bogorodice, on shvata da uspostavlja vezu sa nebeskim i da stiže do momenta kada java i san počinju da se približavaju. U tom snu oni su muž i žena, ali je ona sada starija od njega. Ne po godinama, već po smrti. Njegove pesme su njihova deca.Shvata da se ne plaši smrti, već da je priželjkuje, jer se tamo nalazi raj u kome Lenka obitava i gde će najzad doživeti neslućenu sreću i uskrsnuće ljubavi za divljenje, prenosi medias.rs.

Lenka je umrla na Svetog arhanđela Mihaila, kada vernici masovno dolaze u Veneciju da se poklone pravoslavnoj ikoni Bogorodice, donete sa Krita. Pre smrti Laza je 1.000 kruna zaveštao manastiru Krušedol da se svake godine na dan Arhanđela čita molitva za spas duše Lenke Dunđerski i isto toliko manastiru Ravanica u Vrdniku da se na Vidovdan moli za pokoj duše Julije Palanački.

Spomenici u spomeničkom kompleksu u parku u Kulpinu Lenke Dunđerski i Laze Kostića Foto: Wikipedia/Vcesnak Spomenici u spomeničkom kompleksu u parku u Kulpinu Lenke Dunđerski i Laze Kostića Foto: Wikipedia/Vcesnak

ZA LAZU KOSTIĆA, ONA NIKAD NIJE BILA "SASVIM MRTVA"

Posle smrti Laze Kostića objavljen je deo rukopisa njegovog Dnevnika snova, u kojem je opisao doživljaje svoje unutrašnje ličnosti, čija je glavna junakinja bila Lenka.

U dnevniku je pisac otkrio da je Lenka bila inspiracija za njegovu najlepšu ljubavnu pesmu "Santa Maria dela Salute". Svoje snove počeo je da beleži tek 1903. godine, osam godina nakon njene smrti, a isto toliko bio je oženjen Julijanom.

Prema zapisima iz njegovog dnevnika, Lenka za njega nikad nije bila "sasvim mrtva".

Poslednjih godina života govorio je da mu ona često dolazi u snove, a čak je verovao da budan čuje njene korake. Laza Kostić je umro 1910. god. u Beču a sahranjen je na Velikom Pravoslavnom groblju u Somboru. Ostaće zapamćen kao jedan od najznačajnijih književnika srpskog romantizma.

Foto: Arhiva Foto: Arhiva

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Zoran B.

    30. april 2017 | 08:07

    Gledam seriju na RTS-u sa ushićenjem. Znam takvu ljubav iz ličnog iskustva. Znam za takav bol koji ne jenjava. Vojin je ostvario izvanrednu ulogu. A izbor glumice za Lenku je jedinstven. Pravi spoj lepote tela i duha. Lepota žene nesvakidašnja za vreme današnje kada vladaju silikonske ,serijski proizvedene , lutke. Bravo.

  • Tikili

    30. april 2017 | 00:31

    Sjajna prica...Nasa istorija je predivna...

  • Mina

    30. april 2017 | 09:31

    Toliko bogatstvo Dundjerskih kao danak Bog im je uzeo naj lepsi cvet Lenku Sve sto je suvise lepo bogato nema srecan kraj u ovom svetu.Lenka je u svemu bila naj naj tragedija je kraj takvim van vremenskim licnostima.Ja sam iz Srbobrana,i svaki put kad odem na groblje setim se da je tu u velelepnoj kripti,sahranjena i Lenka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA