MOMENAT PRVOG SKOKA SA 31 KM VISINE: Pod njim ponor, a u grudima srce junačko! (FOTO)

Džozef Kitindžer je bio i ostao izvanredna osoba. Sam samcijat je preleteo Atlantik u balonu, proveo 11 meseci u severnovijetnamskom zarobljeništvu, a pre svega postavio je dva rekorda u visinskom skoku. Ovaj postavljen 1960. držao se do 2012. godine i Feliksa Baumgartnera

  • 3
Džozef Kitindžer skače 1960. godine sa visine od 31 kilometra, obarajući sopstveni rekord. Nadmašen je tek 52 godine docnije skokom Feliksa Baumgartnera kojem je takođe dao svoj doprinos kao komunikator sa kapsulom. Foto: Wikimedia Commons/U.S. Air Force/Volkmar Wentzel/nationalmuseum.af.mil Džozef Kitindžer skače 1960. godine sa visine od 31 kilometra, obarajući sopstveni rekord. Nadmašen je tek 52 godine docnije skokom Feliksa Baumgartnera kojem je takođe dao svoj doprinos kao komunikator sa kapsulom. Foto: Wikimedia Commons/U.S. Air Force/Volkmar Wentzel/nationalmuseum.af.mil

Džozef Kitindžer je po mnogo čemu izvanredna osoba. Rodio se 1928. na Floridi, danas ima 88 godina i penzionisani je pukovnik američkog ratnog vazduhoplovstva. Tukao se u Vijetnamu kao pilot lovačkog aviona, čak je bio i oboren te proveo jedanaest meseci u zarobljeništvu u Severnom Vijetnamu.

Nosilac brojnih odlikovanja, postao je i prva osoba koja je sama samcijata preletela Atlantik u gasnom balonu, što je herojstvo samo po sebi na koje bi se malo ko odvažio.

Na ovoj fotografiji nastaloj 16. avgusta 1960. godine vidimo ga u trenutku skoka sa 31.300 metara visine u ponor pod sobom. Bio je to u tom trenutku rekordni skok: niko se nikada pre njega nije usudio da skoči sa te kote. Da junaštvo bude veće, on je bio postavio i prethodni rekord skokom sa 23.300 metara. Zapravo, on je rekorder po broju rekorda što se svega sa ovim u vezi tiče.

Rekord je dugo bio na snazi, 52 godine, sve dok ga Feliks Baumgartner nije oborio svojim skokom 2012. godine, sa 39 kilometara visine (dve godine kasnije skočio je sa 41,42 km). Ali kolika je gospodin Kitindžer veličina najbolje govori činjenica da je bio aktivni sudeonik u prvom Baumgartnerovom skoku, vršeći ulogu komunikatora sa kapsulom. Kod junaka nema mesta sujeti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Džej

    10. maj 2017 | 14:26

    Feliks je lažirao skok postoji bezbroj dokaza

  • draleRS

    10. maj 2017 | 22:54

    rekord Feliksa Baumgartera je oboren posle 2 godine ali ga nije pratila reklama i televizija.Feliks je skocio sa 39.044 a direktor googla Alan Justas je skocio sa 41.842 .sam je finansirao projekat i nije tražio sponzore.

  • Toni

    10. maj 2017 | 20:42

    Nismo ni svesni sta nas sve lazu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA