DANAS SU NAM DECA ISKRIVLJENA: Ali evo kako je izgledao čas fizičkog kad smo bili u SFRJ (FOTO)

Lokacija: 7. gimnazija, Maribor, Ljudska Republika Slovenija. Datum: 12. mart 1957. godine. Šta nam ova fotografija govori? Govori nam kakav je značaj nekada naša država (jer Slovenija je bila deo SFRJ kao i mi) pridavala školskom telesnom vaspitanju, a samim tim i budućnosti čitavog društva

  • 15
Đaci 7. gimnazije u Mariboru na času telovežbe, odnosno fizičkog vaspitanja. 20 odsto đaka te škole redovno je vežbalu pri sekciji Partizana. Foto: Wikimedia Commons/Večer 87121/This Slovene work is in the public domain because its copyright expired pursuant to the Yugoslav Copyright Act of 1978. This applies to works already in the public domain on or before 29 April 1995. Đaci 7. gimnazije u Mariboru na času telovežbe, odnosno fizičkog vaspitanja. 20 odsto đaka te škole redovno je vežbalu pri sekciji Partizana. Foto: Wikimedia Commons/Večer 87121/This Slovene work is in the public domain because its copyright expired pursuant to the Yugoslav Copyright Act of 1978. This applies to works already in the public domain on or before 29 April 1995.

Samo starije generacije današnjih Srba pamte vreme kada je telesno vaspitanje u školama bilo tretirano kao pravi pravcati predmet, i kada mu je bilo pristupano sa velikom ozbiljnošću. Dakako, pričamo o generacijama koje su stasavale prvih decenija nakon Drugog svetskog rata, tokom ranog perioda Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Socijalizam kao sistem polazi uvek od pitanja šta je dobro za društvo u celini, i pokušava da eliminiše sve pojave koje su asocijalne a posebno one koje su antisocijalne. Ponekad je to dobro, a ponekad nije, posebno ne onda kada se vlastodršci zanesu u samouverenosti u svoju vaskoliku "mudrost".

Akcenat koji se stavljao na telesno vaspitanje kao stvar od opštedruštvene koristi svakako je bio pozitivan. U zdravom telu — zdrav duh. A nema zdravog društva bez zdravog duha njegovih pripadnika, niti ga ima bez telesno zdravih ljudi.

Upravo je ta ozbiljnost kojom se pristupalo časovima fizičkog u Titovoj Jugoslaviji vidljiva na ovoj slici koja je 12. marta 1957. godine nastala u 7. gimnaziji u Mariboru, u Ljudskoj (Narodnoj) Republici Sloveniji.

Đaci iz Limbuša, sela kod Maribora, bicikliraju tokom redovnog sportskog dana sa svojim nastavnikom. Foto: Wikimedia Commons/Dragiša Modrinjak/Večer 447822/This Slovene work is in the public domain because its copyright expired pursuant to the Yugoslav Copyright Act of 1978. This applies to works already in the public domain on or before 29 April 1995. Đaci iz Limbuša, sela kod Maribora, bicikliraju tokom redovnog sportskog dana sa svojim nastavnikom. Foto: Wikimedia Commons/Dragiša Modrinjak/Večer 447822/This Slovene work is in the public domain because its copyright expired pursuant to the Yugoslav Copyright Act of 1978. This applies to works already in the public domain on or before 29 April 1995.

Ljudsko telo, fizička aktivnost, rad, zdravlje: to su stvari koje su se nekada slavile. Nije to samo bilo u socijalizmu; ako pogledamo sokolski pokret tokom Kraljevine Srbije i posebno Kraljevine Jugoslavije, videćemo istu tendenciju.

(Doduše, tokom monarhijske faze razvoja naše države nije postojao sistemski pristup telesnom vaspitanju niti obrazovanju uopšte, već se sve više dešavalo stihijski i bazirano na ličnoj inicijativi. Dovoljno je samo pogledati podatak da je prema popisu iz 1931. godine bilo pismeno 51,5% stanovništva, a u pretkumanovskoj severnoj Srbiji 44,91 odsto.)

Danas je sve to izgubljeno. Deca se krive u "školskim klupama", a časovi fizičkog vaspitanja se tretiraju kao duža varijanta velikog odmora, kao da tih četrdeset pet minuta treba potrošiti na relaksaciju mozga i zezanje. Mnogi uopšte i ne pohađaju časove fizičkog.

Nije ni čudo što smo na dnu evropske lestvice što se zdravlja tiče. Niti je čudo što nam je društvo u celini u stanju u kakvom je.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Racki

    9. maj 2017 | 12:52

    Kazna 5 krugova 10 sklekova sad kad bi rekao nekom ...oterao bi te ...

  • SFRJ

    9. maj 2017 | 13:01

    Mnogo cemo da se secamo i pamtimo nekada najlepse i najbolje zemlje na celom svetu. Zvala se Jugoslavija .

  • Stojko

    9. maj 2017 | 13:54

    Svi roditelji dobro znaju da je detetu najbolje da sedi uz tablet ili Ajfon, tad je i najmirnije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA