Prorok Muhamed nikad nije bio za progon hrišćana, jer svi smo jednaki pred Bogom: Nova otkrića iz Kurana zrače saosećanjem i mirom

Do sada neprevedeni spisi Proroka Muhameda mogu da deluju kao lek za bolest islamskog ekstremizma

  • 9

Istraživanje spisa muslimanskog proroka, pisanih između 622. i 632. posle Hrista, ukazuje da su hrišćani i tada bili "umet" - zajednica koja je živela u slozi sa Arapima i uvek bila zaštićena i branjena, piše Independent. Ovo najnovije otkriće pokazuje da Prorok Muhamed ne opravdava progon hrišćana, koji danas sprovodi ISIS.

 

STIHOVI IZ KURANA OD KOJIH TERORISTI OKREĆU GLAVU: Alah je pozivao na MIR, a ne na rat i ubijanje! (FOTO)

 

Kreg Konsidin, autor tog istraživanja, smatra da je Prorokova vizija bila da muslimanska nacija bude jedna, sa religijskim pluralizmom i građanskim pravima.

 

- Istraživanje jasno pokazuje da ponašanje savremenih islamskih zemalja, koje maltretiraju i diskriminišu hrišćane, ne može biti opravdano u svetlu proroka Muhameda - rekao je on.

 

Doktor Konsidin, sa Rais univerziteta u Teksasu, ocenjuje da ponovno otkrivanje tih dokumenata može olakšati antimuslimansko raspoloženje. On je rekao da bi se otkriveni spisi mogli smatrati "nekom vrstom lekova za lečenje bolesti islamskog ekstremizma i islamofobije".

 

Kuran, jedan od najstarijih primeraka. Foto: Tanjug/AP

Kuran, jedan od najstarijih primeraka. Foto: Tanjug/AP

 

- Prorokove poruke zrače saosećanjem i mirom. To je ono što američko društvo, Islamska država, ali i ceo svet, treba da znaju sada više nego ikada - rekao je on.

 

Prema Konsidinu, dokumenti su locirani u manastirima širom sveta i u knjigama koje nisu štampane već vekovima, a u mnogim slučajevima oni nikada nisu ni prevedeni za širu publiku.

 

Međutim, Konsidin ističe da je u svetlu muslimanskog ekstremizma i nasilja koje se dešava u svetu neophodno da se zna prava poruka Proroka na čije se reči ubice širom sveta pozivaju.

 

- Prorok Muhamed nije hteo da nanese štetu hrišćanima, niti da ometa ili zadire u njihovu privatnost ili privatne imovine.

 

- Svi su jednaki pred Bogom, a da bi neko dao prednost jednom narodu nad drugim, to je čista devalvacija građana na osnovu njihovih etničkih ili kulturnih sredina. To je nedopustivo - stoji u pomenutim spisima.

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • D&D

    2. maj 2017 | 11:58

    Normalni ljudi su ovo znali odavno

  • Elyy

    2. maj 2017 | 12:24

    To je istina i to se zna..

  • Brrrrr

    2. maj 2017 | 11:29

    Kao sto je i Isus rekao da se ne pravi nikakv rezani lik,idol... Ali poenta je da se niko ni pridrzava srzi religioznih vodja i obicaja. Svi su vernici po svojim verovanjima...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA