Svi znaju za ogromnu ljubav Laze Kostića prema Lenki Dunđerski, a šta je zapravo ona osećala prema velikom srpskom pesniku

Ta enigma već godinama zbunjuje mnoge zaljubljenike i poštovaoce lika i dela Laze Kostića

  • 16
Lenka Dunđerski i Laza Kostić Foto: Arhivske fotografije

O ljubavi čuvenog srpskog pesnika Laze Kostića prema mladoj Lenki Dunđerski govori prelepa ljubavna pesma "Santa Maria dela Salute". U njoj je Laza utkao svaku svoju emociju, pokazujući u pravom svetlu šta je zapravo osećao prema ovoj mladoj devojci i koliko je patio zbog njene smrti. Ono što je posebno zanimljivo jeste to da nema puno podataka o tome šta je zapravo lepa Lenka osećala prema njemu. Ta enigma već godinama zbunjuje mnoge zaljubljenike i poštovaoce lika i dela Laze Kostića.

Mlada Lenka Dunđerski je umrla na svoj rođendan: Postoje tri verzije njene misteriozne smrti. Za Lazu Kostića, to nije bila istina!

Lenka Dunđerski je umrla samo dva mececa posle ženidbe Laze Kostića. Pesnik je do smrti pažljivo čuvao ono što mu je ona darovala (FOTO)

Srpski knjiženik Pero Zubac napisao je knjigu "Lenka Dunđerska" gde se detaljno bavio životom ove mlade devojke. Istakao je da je o velikom poeti Lazi Kostiću napisao brdo knjiga i studija i da je svaki deo njegovog života rasvetljen. Međutim, Lenka je za njega i dalje ostala zagonetna, prenose Večernje novosti.

Kroz svoje istraživanje o njenom životu, bavio se i njenim osećanjima prema ovom velikom pesniku.

Foto: tesla.org, Wikipedia/Тајга Foto: tesla.org, Wikipedia/Тајга

- Mnoge je istraživače zanimalo da li je Lenka volela ili samo poštovala Lazara Kostića i uglavnom se prevaga nalazila na ovom drugome, ali meni se čini da je, sem što je on odista voleo nju, zavolela i ona njega i da se takve njene naklonosti uplašio i sklonio u manastir Krušedol, izbegavši svakodnevne susrete.

Radi se o četiri godine, od 1891. do 1895. On je, nemajući kud po povratku sa sedmogodišnjeg izbivanja na Cetinju, odseo u dvorcu Dunđerskih u Čebu. Tu je uvek imao svoju sobu kao i u njihovom novosadskom hotelu “Kraljica Jelisaveta”. A leta su duga i dosadna. Samo dvorac, samo birani gosti, samo park, samo šetnje, samo razgovori, samo kočije, samo tišina.

Foto: Arhiva Foto: Arhiva

Dakako da je mladoj devojci bila čast da priča i šeta svakodnevno sa najvećim srpskim pesnikom, a Laza je u svojoj pedeset i prvoj godini bio veoma lep i bez ijedne sede, o čemu svedoči i portret koji sam u knjizi objavio, prvi put, iz čuvenog Singerovog novosadskog foto studija, dar moga prijatelja, znamenitog advokata novosadskog Aleksandra M. Mumina.

Pažljiva analiza pesama “Gospođici L.D. u spomenicu” i “Santa Maria della Salute”, potvrdiće svakome ko se toga posla poduhvati, da sam bio na pravom tragu. Sve je u te dve pesme i u njegovom tajnom “Dnevniku snova” zapisano - rekao je Pero Zubac za Večernje novosti.

Spomenici u spomeničkom kompleksu u parku u Kulpinu Lenke Dunđerski i Laze Kostića Foto: Wikipedia/Vcesnak Spomenici u spomeničkom kompleksu u parku u Kulpinu Lenke Dunđerski i Laze Kostića Foto: Wikipedia/Vcesnak

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Bela kraljica

    7. maj 2017 | 00:03

    Meni nekako dodje zao supruge Laze Kostica,bese li Julijana Palanacki? Zalud joj sav miraz i to sto je cekala 12 godina da je ozeni, kada je znala da njen muz voli drugu,mladju zenu. Zasto niko ne pokaze celu pricu iz njene perspektive? Inace uvek sam za ljubav,bez obzira na godine.

  • Ja

    6. maj 2017 | 21:07

    Sta je ljubav?Nesto sto malo ljudi dozivi ziveci zajedno??Nakon 10,20,30,40,50,69god?ITD?

  • Miki

    6. maj 2017 | 20:57

    Gledajuci Lenku,ne vidim neku lepoticu,iskreno...A i Laza nije neki Don Juan..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA