Njene kosti se slome na dašak vetra: Ova devojčica je pre 1. rođendana slomila 100 kostiju (FOTO) (VIDEO)

Zoi pati od retke mutacije gena nazvane "osteogenesis imperfecta" ili bolest krhkih kostiju

  • 6

Kosti ove šestogodišnjakinje su tako krhke da samo od kijanja može da slomi rebro, a običan pad bi mogao da je usmrti. Zoi Laš iz Kalifornije pati od retke mutacije gena nazvane "osteogenesis imperfecta" ili bolest krhkih kostiju.

RUSKI LEKAR POMAŽE SRPSKOJ DECI: Produžava i ispravlja kosti i vraća veru u život!

- Zoi je veoma krhka i lomljiva, bukvalno i od vetra može da se "slomi". Bilo je blizu u nekoliko navrata, ali nas ona svakoga dana iznova zadivljuje - kaže Zoina mama, Čelzi Laš.

Malena je do svog prvog rođendana slomila stotinak kostiju! A prve kosti je slomila još u majčinoj utrobi.

- Radili smo 4D ultrazvuk i mogli su da se vide njeni višestruki prelomi, koji su bili sveži i već počeli da zarastaju. Imala je slomljena rebra, a ruke i noge su otprilike 6 nedelja kasnile za razvojem ostatka tela. Rekli su nam da ima ozbiljno oboljenje i da je pitanje da li će poživeti do svog prvog rođendana - priča Čelzi i dodaje da su joj doktori predlagali da prekine trudnoću.

Čelzi i njen muž Kurtis Laš nisu poslušali savet doktora i nijednog trenutka nisu zažalili zbog te odluke.

Foto: Profimedia/Barcroft Media Foto: Profimedia/Barcroft Media

I Zoi je rođena carskim rezom oktobra 2010. godine. Nedelju dana je Zoi bila u bolnici gde je dobijala lek za jačanje kostiju. Ali uprkos tretmanu, roditelji su sa njom morali da postupaju veoma pažljivo, a najjednostavniji poslovi kao što je menjanje pelena, postao je zadatak za tri osobe.

- Jedna osoba bi joj podizala karlicu, zadatak druge je bio da podvuče pelenu, a treća je morala da joj pridrži ručice - priča tata Kurtis. - Ja sam bio zadužen za ruke.U jednom trenutku je pomerila ruku i podlaktica joj je pukla. Zvučalo je kao kad se slomi pileća kost. Morali smo mnogo da učimo i to brzo.

Zoi sada ide na fizikalnu terapiju da ojača mišiće i obezdebi podršku kostima. Prelomi se i dalje dešavaju, ali mnogo manje nego ranije. U udove su joj ugrađene metalne cevi, a trenutno nosi "kragnu".

Uprkos nebrojenim povredama. Zoi je društveni leptirić, koji voli slikanje, pečenje kolača i igranje s drugom decom njenih godina. Jedan od omiljenih hobija joj je da provodi vreme sa trogodišnjim bratom Feliksom.

- Ona može da uradi sve kao i druga deca, osim da trči na svojim nogama, ali može da bude jednako brza kao oni u svojim kolicima - priča njena mama.

Zoi će se sa ovim oboljenjem boriti celog života. Ipak, njena porodica ne bi ništa menjala kada je malena u pitanju.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Izvor: nypost.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Јасмина

    9. maj 2017 | 22:26

    Мило дете.Надам се да ће медицина победити и у овом случају...

  • Angie

    9. maj 2017 | 22:59

    Preslatka devojčica!

  • AAa

    10. maj 2017 | 01:31

    Eh sunce malo.. Bog da ti podari dug život i sreću...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA