≫ 

Kad stignete u ovu evropsku zemlju, ništa vam neće biti jasno: Jedan čovek im je pomerio sat i okrenuo život naopako, 70 godina žive pogrešno

Pošto je 60 minuta iza tačne vremenske zone, to znači da u ovoj državi Sunce izlazi kasnije i isto tako zalazi, zbog čega su čuvena duga predvečerja i zalasci u turističkim zonama

  • 0

Turisti u Španiji uvek naiđu na neobičan prizor u 22.00 časa kada su restorani uvek puni i služi se večera iako je u to vreme u ostatku Evrope većina kuhinja zatvorena.

KIPAR JE ZVANIČNO OSTRVO SA DVE VREMENSKE ZONE: Grčki deo sutra vraća sat unazad, turski ne

Mnogi često misle da je razlog tome mediteranski način života, ali je stvarni razlog malo čudniji pošto se Španci nalaze u "pogrešnoj vremenskoj zoni" i tako je u proteklih 70 godina.

Pogledom na geografsku kartu vidi se da je Španija na istoj liniji poput Britanije, Portugala i Maroka i da bi vreme trebalo da meri po Griniču, a ne po centralno-evropskom.

Tokom 1940. godine general Fransisko Franko naredio je pomeranje časovnika za jedan sat napred, u znak solidarnosti sa nacističkom Nemačkom. Međutim, Španci su nastavili da jedu u isto vreme ali pošto je sat pomeren ručali su u 14.00 a ne u 13.00 časova, a večera je služena u 21.00 a ne u 20.00 časova.

Po završetku Drugog svetskog rata, sat nikad nije vraćen ali je 2016. godine španski premijer Marijano Rahoj najavio da Vlada radi na planu da se radni dan završava u 18.00 a ne u 20.00 časova.

Foto: Manolo Vilches Lopez Foto: Manolo Vilches Lopez

Jedan od bitnijih elemenata plana je i razmatranja mogućnosti prelaska sa centralnoevropskog na računanje vremena po Griniču, ali to je izazvalo žučne diskusije širom Španije.

Pošto je 60 minuta iza tačne vremenske zone to znači da u Španiji Sunce izlazi kasnije i isto tako zalazi zbog čega su čuvena duga predvečerja i zalasci u turističkim zonama.

Foto: flickr/Kashif Pathan Foto: flickr/Kashif Pathan

Regionalne vlasti na Balearskim ostrvima, koja obuhvataju Majorku, Menjorku i Ibicu, protiv su vraćanja na merenje vremena po Griniču, ali ostatak Španije zbog pogrešnog merenja vremena suočava se sa nedostatkom sna i smanjenjem produktivnosti.

U Španiji radni dan počinje u 9.00 časova i posle dva sata pauze između 14.00 i 16.00 časova radnici se vraćaju na posao i rade do 20.00 časova. Kasni radni sati primoravaju Špance da društveni život vode u kasnijim satima. Udarni termini na španskim televizijama su oko 22.30 časova.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

(Telegraf.rs/ Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA