≫ 

Misterija crne milje na Titaniku, nije potonuo zbog sante leda?! Tajni telegrami otkrili istinu o leševima koja je dugo skrivana (VIDEO)

"Službena istraga potonuće je tretirala kao božje delo, ali ovo nije jednostavan slučaj sudara sa santom leda"

  • 3

Tajna dokumenta i telegrami, koji su skrivani više od jednog veka, ugledali su svetlo dana i otkrili šta se događalo sa telima ljudi koji su izgubili živote u jednoj od najvećih pomorskih nesreća u istoriji i zbog čega je zapravo Titanik potonuo.

Pronađena ogrlica sa Titanika koja krije još potresniju ljubavnu priču od one u filmu: Samo jedno do njih dvoje je preživelo (FOTO) (VIDEO)

Oni koji su ih pisali bili su uvereni da ta pisma nikad neće biti prikazana javnosti, a u njima se otkriva da je kapetan spasilačkog broda želeo iz mora da izvuče što je više moguće tela poginulih putnika, bez obzira na to kojom su klasom putovali. Međutim, kad je uočeno da je brod "Mackay-Bennett" premalen za 334 pronađena tela, kapetan je doneo drugačiju odluku. Na kraju je iz broda izbačeno više od 100 tela, koja nikad više nisu pronađena.

Foto: unesco.org Foto: unesco.org

Iz broda su izbacivana tela putnika treće klase, kako bi se napravilo mesta za putnike prve i druge klase, koji su po mišljenju posade broda imali više prava na dostojanstven pokop, piše "Elite Daily".

Jedan od najpoznatijih i najtragičnijih brodova svih vremena, Titanik, potonuo je 1912. godine na turi iz Southemptona u Njujork. U toj je tragediji živote izgubilo više od 1.500 putnika i članova posade, a više od jednog veka verovalo se da je tragediju uzrokovala santa leda u koju je brod udario.

Foto: Blue Star Line Foto: Blue Star Line

Stručnjaci na osnovu novootkrivenih dokumenata tvrde da su došli do novih dokaza koji ukazuju na to da je katastrofa krenula od požara koji je izbio u brodskom trupu uoči isplovljavanja broda, a iako su znali za njega, vlasnici broda nisu hteli da odlože isplovljavanje.

Foto: Wikipedia/ U.S. NARA Foto: Wikipedia/ U.S. NARA

Novinar Senan Moloni, koji 30 godina istražuje potonuće Titanika, proučavao je retke fotografije koje je snimio glavni električar broda i primetio je velike crne mrlje u unutrašnjosti broda na mestu u koje je kasnije udarila santa leda. Pretpostavlja se da su mrlje nastale od požara u jednoj od kotlarnica, ali da su ga kasnije ugasili članovi posade, međutim šteta je bila prevelika. Kad je Titanik udario u santu, trup broda bio je oslabljen od požara te je puknuo, zbog čega je brod potonuo.

- Službena istraga potonuće je tretirala kao božje delo, ali ovo nije jednostavan slučaj sudara sa santom leda. Katastrofa je posledica vatre, leda ali i ljudskog faktora, nemara vlasnika brodske kompanije. Stručnjaci za metalurgiju rekli su nam da takve temperature mogu oslabiti čvrstinu čelika za 75 posto - tvrdi Moloni, a prenosi "Independent".

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA