Snimao je vojnu paradu u Moskvi i razotkrio tajnu skoro "nevidljivih" ruskih tenkova (VIDEO)

Materijal koji upija radio signale i posebna boja, naime, otežavaju brzo otkrivanje tenka u noćnim uslovima u infracrvenom dijapazonu

  • 3

Neimenovani gledalac nedavno održane vojne parade u Moskvi povodom Dana pobede pomoću posebnog termovizijskog dodatka za mobilni telefon razotkrio je tajnu ruskih oklopnjaka koji su gotovo nevidljivi u infracrvenom spektru.

 

Tutnji u Moskvi, Rusija obeležava Dan pobede nad fašizmom: Održana vojna parada, Putinove reči zagrmele! (FOTO) (VIDEO)

 

Kako piše Russia Beyond the Headlines, gledalac je tokom vojne parade uključio poseban termovizijski dodatak na mobilnom telefonu pa je tom prilikom sasvim slučajno otkriven infracrveni temperaturni "potpis" najsavremenijeg ruskog tenka T-14 Armata, ali i niza oklopnih vozila predstavljenih tokom parade.

 

Ako se obrati pažnja na tenk T-72B3, borbeno vozilo pešadije BMP-3, blindirana vozila Tajfun-K i Tigar-M, protiv vazdušne raketne sistema Buk-M2U i Pancir-S, uočljivo je kako toplotni trag motora i transmisije odaje tehniku ​​na borbenom polju i čini je vidljivom na udaljenosti od desetak kilometara.

 

To znači da se nešto starija ruska vojna tehnika može otkriti termovizijom pa se samim time mogu uništiti savremenim američkim protiv tenkovnskim raketama FGM-148 Javelin, a koje prve u svetu imaju ugrađeni infracrveni sistem samonavođenja tipa IIR koji radi na principu "ispali i zaboravi".

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

No kada je u pitanju T-14 Armata, Javelin je beskoristan jer je njen "toplotni potpis" objektivu infracrvene kamere vrlo bled, s obzirom na to da svetli samo mali otvor ispustnog sistema motora.

 

Time su, kako navodi ruski portal RBTH, potpuno potvrđene reči zamenika generalnog direktora naučno-industrijske korporacije "Uralvagonzavod" Vjačeslava Halitova, koji je rekao da će novi ruski tenk biti napravljen po posebnoj tehnologiji.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Materijal koji upija radio signale i posebna boja, naime, otežavaju brzo otkrivanje tenka u noćnim uslovima u infracrvenom dijapazonu, a odrezani uglovi kupole tenka upijaju radarske zrake kao kod aviona nove generacije poput američkog F-22 Raptor i ruskog Suhoja T-50 PAK.

 

Inače, Armata ima i dodatne mogućnosti maskiranja poput maskirne cerade i antikumulativnih rešetkastih ploča koje štite tenk od visokopreciznog protiv tenkovskog oružja i sredstava za blisku borbu.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Pogledajte video:

 

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Nikola

    19. maj 2017 | 18:47

    Mobilni telefon ne može da detektuje infracrvene zrake. Ta aplikacija je fejk.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA