≫ 

DVA GAVRANA OD KOJIH ZAVISI OPSTANAK BRITANSKE MONARHIJE: Žive u Londonskom Taueru, a za to postoji dobar razlog! (FOTO)

Jubilej i Munin su dva od najmanje šest gavranova koji se čuvaju u Londonskom Taueru, u skladu sa predanjem koje kaže da je prisustvo ovih ptica na tom mestu od ključnog značaja za opstanak Krune i celog Ujedinjenog Kraljevstva

  • 3
Jubilej i Munin, dva gavrana koja se čuvaju u Londonskom Taueru. Legenda kaže da će Kruna i Britanija nestati ako gavranovi odlete. Foto: © User:Colin / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0 Jubilej i Munin, dva gavrana koja se čuvaju u Londonskom Taueru. Legenda kaže da će Kruna i Britanija nestati ako gavranovi odlete. Foto: © User:Colin / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Tokom poslednjih pet hiljada godina nastajale su i rušile se države i imperije, menjala su se politička uređenja i uverenja, ali je jedna institucija preživela sve i pokazala se kao najstabilnija od svih koje je čovečanstvo isprobalo: monarhija.

Možda nije savršena, možda nije idealna, ali je svakako najžilavija. Neki bi rekli: neuništiva. A upravo je sa tim povezana tradicija čuvanja gavranova u Londonskom Taueru, srednjevekovnoj utvrdi u prestonici Engleske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Legenda kaže da ove ptice štite Krunu i da će, ako odlete ili se izgube, propasti i Kruna i Britanija sa njom. Nekada su živele slobodno u ovoj utvrdi, kao i u svim drugim tvrđavama širom Ostrva, ali su tokom kasnog srednjeg i početkom novog veka istrebljene.

Narod povezuje početak tradicije držanja zatočenih gavranova u Taueru sa kraljem Čarlsom II koji je obnovio monarhiju 1660. godine nakon republikanske revolucije pod Oliverom Kromvelom, do koje je došlo tokom Engleskog građanskog rata. Trenutno u ovoj londonskoj tvrđavi živi najmanje šest ptica, a neke od njih su posebno odgajene u Samersetu.

Na priloženoj slici — koja je osvojila nagradu za Najbolju sliku 2016. godine — nalaze se Jubilej i Munin. Jubilej se izlegao u Samersetu 2012. godine i darovan je kraljici Elizabeti II tokom proslave njenog Dijamantskog jubileja, odnosno 60. godišnjice na tronu. Otud i ime tog gavrana. Munin se izlegao 1995. godine u Severnom Jujstu, ostrvu u škotskom arhipelagu Spoljašnji Hebridi. On je najstariji gavran u Taueru.

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Kolle

    14. jun 2017 | 09:15

    Treba ih pogoditi neoticno sa cepom od otvaranja sampanca..kao sto je Dzim Keri to uradio sa zasticenom sovom u filmu Blesavko i Blesavko...pa neka propadne konacno i ta monarhija bez gavranova..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA