• 0
 ≫ 

Na ovom ostrvu je zabranjen pristup ženama, dok muškarci moraju SASVIM GOLI da prate stroga pravila (VIDEO)

 ≫ 

A muškarci mogu da putuju na ostrvo samo jednom godišnje

  • 0

Maleno japansko ostrvo Okinošima dom je preko 80.000 vrednih artefakata, koje je država dobila kao poklone od stranih gostiju, a obuhvata širok dijapazon predmeta, od perlica do mačeva. Vredne predmete mogu videti samo muškarci jer je ženama strogo zabranjen pristup na ostrvo.

 

Balkan je kolevka čovečanstva? Nova teorija evolucije mogla bi da promeni istoriju!

 

Unesko trenutno razmatra uvrštanje Okinošime na listu Svetske kulturne baštine, a odluku će objaviti u julu u poljskom Krakovu, piše Independent.

 

Na ostrvu Okinošima, na jugu Japana, nalaze se tri mala šintoistička hrama, a prema šintoističkoj tradiciji ženama nije dozvoljeno da posete ovo ostrvo. Muškarci po dolasku moraju sasvim goli da prate stroga pravila "čišćenja" pre nego što stupe na tlo. Kad odlaze, ništa ne smeju da ponesu sa sobom, ni najmanji kamenčić, i nikad ne smeju da pričaju o poseti.

 

Foto: Printskrin Youtube

Foto: Printskrin Youtube

 

Prema trenutnim odredbama, muškarci mogu da putuju na ostrvo samo jednom godišnje, 27. maja, u sećanje na Japance i Ruse koji su poginuli u tim vodama 1905.

 

Vode oko Okinošime bile su važan trgovački saobraćajni pravac, koji je povezivao Japan s Kinom i korejskim poluostrvom između 4. i 9. veka. Tada su šintoističke hramove koristili za molitvu bogovima za mirno more, a pritom su redovno prinosili darove iz celog sveta, od mačeva do nakita i ogledala. Upravo zahvaljujući tim artefaktima ostrvo bi moglo da dobije status Svetske kulturne baštine.

 

Foto: Printskrin Youtube

Foto: Printskrin Youtube

 

Iako je nejasan razlog zašto se ženama brani dolazak na ostrvo, neki smatraju da razlog verovatno leži u ženskom menstrualnom ciklusu, za koji smatraju da bi "zaprljao" ostrvo. Drugi tvrde da je ženama ranije bilo zabranjeno jer se putovanje smatralo opasnim, a muškarci su hteli da zaštite majke svoje dece.

 

 

Ako Unesko uvrsti ovo ostrvo na spisak Svetske kulturne baštine, to će biti 17. mesto u Japanu s tim statusom, prenosi Jutarnji list.

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA