FANTASTIČNA FOTKA: Momenat ispaljivanja smrtonosnog zraka u srce Mlečnog puta (FOTO)

Jepunski laserski zrak prelazi preko južnog neba i stvara veštačku zvezdu na visini od 90 kilometara, u Zemljinoj mezosferi. Ovo ima svrhu da olakša naučnicima njihov cenjeni posao tako što služi za korekciju efekta zamagljivanja koje atmosfera ima na osmatranje i fotografisanje svemira

  • 1
Astronomi opservatorije u Čileu lansiraju laserski zrak ka središtu Mlečnog puta koje stvara veštačku zvezdu u Zemljinoj mezosferi i omogućava im izoštreniju sliku. Foto: Wikimedia Commons/ESO/Yuri Beletsky Astronomi opservatorije u Čileu lansiraju laserski zrak ka središtu Mlečnog puta koje stvara veštačku zvezdu u Zemljinoj mezosferi i omogućava im izoštreniju sliku. Foto: Wikimedia Commons/ESO/Yuri Beletsky

Sredinom avgusta 2010. godine fotograf Jurij Beletski usnimio je ovu spektakularnu fotografiju u opservatoriji u Čileu, tačnije u postrojenju u Jepunu.

Trenutak je to bio u kojem su astronomi okupljeni na tom mestu posmatrali središte naše galaksije, Mlečnog puta, koristeći uređaj sa laserskim navođenjem. Budući da ovo izgleda kao lansiranje smrtonosnog zraka, otuda i naš naslov: istina je mnogo lepša i miroljubivija od onoga što bi ljubitelji naučne fantastike (i teorija zavera) mogli u prvi mah da pomisle.

Jepunski laserski zrak prelazi preko južnog neba i stvara veštačku zvezdu na visini od 90 kilometara, u Zemljinoj mezosferi (omotač atmosfere naše planete čiji položaj varira, ali čija se donja granica obično nalazi na visini od 50 kilometara a gornja na oko 100).

Stvaranje ove veštačke zvezde ima svrhu da olakša naučnicima njihov cenjeni posao tako što služi za korekciju efekta zamagljivanja koje atmosfera ima na osmatranje i fotografisanje svemira. Boja lasera je fino podešena za otpuštanje sloja atoma natrijuma koji se smatraju ostacima meteorita koji uleću u Zemljinu atmosferu.

Ako Bog postoji, nalazi se u OVOJ tački svetlosti! (FOTO)

Kada ih laser podstakne, atomi natrijuma počinju da svetle i da formiraju malu jarku tačku koja se potom koristi kao veštačka referentna tačka za adaptivnu optiku teleskopa. Tako astronomi, koristeći ovu tehniku, uspevaju da dođu do izoštrenije slike i preciznijih obzervacija i fotografija. U slučaju ove fotografije, mogu bolje da osmotre središte našeg galaktičkog jezgra u kojem se nalaze tri međusobno preklapajuće zvezde koje se nalaze pored supermasivne crne rupe koja proždire gasove i prašinu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA