≫ 

Ušli su siromašni afrički kvart i među kolibama istog trenutka shvatili da je to mesto od kojeg je sve počelo (VIDEO)

Uprkos činjenici da je Mafalala imala tako veliki značaj za sticanje nezavisnosti Mozambika, to naselje je i danas ostalo neizgrađeno, a novi naraštaji djece i danas na prašnjavom putu šutaju krpenjače

  • 0

Mafalala, siromašni kvart u glavnom gradu Mozambika Maputu, jedinstveni je simbol tamne strane kolonijalizma, rasizma, aparthejda, ali ujedno i simbol otpora i mesto koje je iznedrilo većinu lidera i intelektualaca koji su tu južnoafričku zemlju izveli iz ralja kolonijalizma i poveli na put slobode i razvoja.

Da li se sećate afričkog kafetina i kako u Mozambiku leče glavobolju? (VIDEO)

Printskrin: Youtube/telejrstv Printskrin: Youtube/telejrstv

Male stambene jedinice, više kolibe nego kuće, prašnjavi put i vriska razigrane bosonoge dece slika je Mafalale, koja se na prvi pogled ne razlikuje od hiljada kvartova širom Afrike.

Međutim, upravo to mesto je iznedrilo političare, intelektualce i pesnike koji su pokrenuli oslobodilački rat i rekli ne, portugalskom kolonizatoru.

Prvi predsednik Mozambika Samora Mahel, njegov naslednik Joakim Čisano, poznati intelektualci i pesnici Hose Craveirinha i Noemia de Sousa su samo neke od brojnih ličnosti koji su boldiranim slovima upisani u istoriju Mozambika, a rođeni su i odrasli u Mafalali.

Ističući kako je Mafala mesto u kojem je nastao intelektualni pokret otpora protiv kolonizatora, Portugala, istoričar Jose Pereira je za AA kazao kako je ustvari reč o kvartu Bairo koje je kasnije dobilo ime Mafalala po istoimenom poznatom tradicionalnom mozambijskom plesu.

Printskrin: Youtube/telejrstv Printskrin: Youtube/telejrstv

(Telegraf.rs/ Anadolija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA