32

10 stvari koje Srbi zameraju Titu, a za pola od njih mnogi tvrde da nisu istinite

Na čelu veoma autoritativnog režima, Tito je imao veoma veliku vlast u Jugoslaviji, sa složenom birokratijom kojom su gušena ljudska prava

Josip Broz Tito, sin svih naroda i narodnosti, kako su ga zvali, i dan-danas izaziva poštovanje i divljenje kod velikog broja ljudi, kako na prostoru bivše Jugoslavije tako i u svetu. Međutim, postoje i oni koji o maršalu nemaju dobro mišljenje, smatraju da je autoritarno vodio državu, da je uništio privatnu svojinu i da se žestoko obračunavao sa neistomišljenicima.

Kako su izgledale novine kada je Tito umro i kada je sahranjen: Pronašli smo zaboravljenu arhivu u kojoj ni "Sport" nije pisao o sportu (FOTO)

Tito je kao jugoslovenski komunistički revolucionar i državnik obavljao razne državničke funkcije od 1943. do svoje smrti 1980. godine. Tokom Drugog svetskog rata bio je vođa jugoslovenskih partizana, koji se često smatraju najefikasnijim pokretom otpora u okupiranoj Evropi.

Kao oličenje jedinstva, njegova unutrašnja politika se ogledala zalaganjem za miroljubivu koegzistenciju svih naroda u jugoslovenskoj federaciji. Stekao je veliku međunarodnu slavu kao glavni lider Pokreta nesvrstanih, pored Džavaharlala Nehrua, Gamala Abdela Nasera i Ahmeda Sukarna.

Foto: Profimedia/Corbis

Foto: Profimedia/Corbis

Tito je bio zagovornik nezavisnog puta u socijalizam, ponekad nazivanim i "nacionalni komunizam". Njegova unutrašnja politika uključuje suzbijanje nacionalističkih osećanja i promociju " bratstva i jedinstva " šest jugoslovenskih naroda. Nakon Titove smrti 1980. godine, tenzija između jugoslovenskih republika se naglo povećala i 1991. godine zemlja se raspala u krvavom građanskom ratu.

TITOVA LOŠA STRANA VLADAVINE

Na čelu veoma autoritativnog režima, Tito je imao veoma veliku vlast u Jugoslaviji, sa složenom birokratijom kojom su gušena ljudska prava. Glavne žrtve njegovog autoriteta bili su u prvim godinama poznatih i navodni staljinisti, a u narednim godinama čak i neki od najistaknutijih Titovih saradnika su bili uhapšeni. Ovo je primenjivano i nad nekim intelektualcima.

Čak i nakon reforme iz 1961. kada je Titova vlast postala liberalnija od drugih komunističkih režima, Komunistička partija je nastavila da balansira između liberalizma i autoritarizma. Titova tajna policija je bila uređena po uzoru na sovjetski KGB a njeni članovi su bili sveprisutni. Prema Davidu Matesu, osim Sovjetskog Saveza, Jugoslavija je imala više političkih zatvorenika nego sve ostale zemlje istočne Evrope zajedno. A prema nekim procenama, skoro polovina političkih zatvorenika u Jugoslaviji bili su Albanci zbog propagiranja svog etničkog identiteta. Uopšteno govoreći, iako je Jugoslavija bila potpisnica Međunarodne konvencije o građanskim i političkim pravima, malo obzira je posvećivano nekima od njenih odredbi.

Foto: Profimedia/Corbis

Foto: Profimedia/Corbis

Titova Jugoslavija je bila zasnovana na poštovanju nacionalnosti, iako je Tito u korenu sprečavao svaki vid buktanja nacionalizma koji je pretio da ugrozi jugoslovensku federaciju.

Posleratni razvoj Jugoslavije pod Titom je bio ogroman. Međutim, iz ekonomske perspektive, model koji je sprovodio Tito oslanjao se na dug i nije bio izgrađen na stabilnim osnovama. Od 1970. dug više nije bio preusmeravan za finansiranje investicija, već za pokriće tekućih troškova. Zemlja je zapala u duboku ekonomsku krizu, obeleženom značajnim rastom nezaposlenosti i inflacijom. Znak nestabilnosti jugoslovenske privrede pojavio se odmah nakon Titove smrti, kada SFR Jugoslavija nije mogla da otplati masivni dug koji se nakupio između 1961. i 1980. godine.

S obzirom na sve navedeno, na društvenim mrežama se nedavno pojavila fotografija Tita i navedene su pojedinosti zbog kojih se smatra da je bio rđav vladar. Iako su stvari koje su navedene diskutabilne, a većina njih i nedokazane, prenosimo vam šta se trenutno deli po društevenim mrežama po stavkama:

Foto: Profimedia/Corbis

Foto: Profimedia/Corbis

- 200.000 ubijenih ili nestalih Srba posle 1946.

- Preko 30.000 političkih političkih zatvorenika na Golom Otoku i Sremskoj Mitrovici, pretežno nepodobnih Srba intelektualaca.

- Nasilna konfiskacija i nacionalizacija lične svojine, imovine, stanova, radnji, fabrika...

- Stvaranje neprirodnih republičkih granica, na račun isključivo srpskog stanovništva.

- Cepanje Srbije (i nijedne druge republike) na tri dela i stvaranje "autonomnih pokrajina" samo u Srbiji.

- Satiranje srpskog indetititeta (pravoslavlja, jezika, pisma, kulturne baštine, istorije) uz istovremeno jačanje indentiteta novonastalih republika.

- Zavođenje najmračnije diktature na Balkanu, totalnog medijskog i kulturnog mraka, bez prava na drugačije mišljenje.

- Zapošljavanje i dodele funkcija isključivo po partijskoj osnovi i političkoj podobnosti.

- Hiljade nerazjašnjenih zločina, ubistava i slučajeva totalne represije nad stanovništvom.

- Bahato lično bogaćenje na račun narodne svojine.

Kakav je Tito bio državnik?

Kakav je Tito bio državnik?

(Telegraf.rs)

Daljinac baner

Tagovi: Josip Broz Tito, Jugoslavija, Srbija, vladar

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (32)
Poređaj komentare:
 • S
  Srbin bokelj

  Srbi su ovog zlotvora doveli na vlast ubijajuci druge Srbe a ovi njegovi su rasturili drzavu

 • D
  Dodson

  Na spomen imena Tito treba ustati, sve sto imamo jos je iz vremena Tita mi nismo napravili nista sem shoping centara i splavova nista drugo... Jesmo srušili i poludili i dan danas s nama upravljaju i rade sta hoce od perspektivne zemlje dosli smo do zemlje trećeg svijeta a to znaci da svu hranu koju uvozimo je trece kategorije, nuklearni otpad nam odlazu, lijekove testiraju itd a to u njegovo vrijeme nije bilo moguće. Znao se ko je gazda.

 • V
  Vosa

  Tito je bila drzavnik. Ovi posle njega su politicari, tj. politikanti. Sitne ribe i jos sitnije duse.

Svi na svetu kinesku valutu zovu JUAN, i svi greše: Njeno pravo ime zapravo je...

Savršena ilustracija rata i propasti koju donosi: Slepci vode slepce preko leševa i ranjenika

Kad poraste biće kengur! Čudo prirode kakvo se retko viđa: Rađa se posle samo mesec dana i nije veće od zrna pasulja (FOTO)

Retka fotografija hapšenja srpskog patrijarha Gavrila Dožića: Nemci ga jurili do Ostroga i tek ga tamo uhvatili

Hitler je bio gej i voleo je tinejdžere: Tajni dosije otkriva da je nacističkog vođu privlačio muškarac sa nadimkom "gospođica Ana"

Nekad se rakija pekla u strogom centru Beograda: Ovako se to radilo u jednoj od glavnih ulica (FOTO)

Majstor Vito, franjevac iz Kotora, bio glavni neimar Visokih Dečana: Kratka priča iz istorije srpskog Kosova

Mogao je da proguta šest platnenih maramica različitih boja i da ih povraća redosledom koji traži publika

Srpska heroina preminula je pre 45 godina štrikajući u sobi: Naša najodlikovanija žena u istoriji ratovanja, živela je skromno, radeći kao čistačica (FOTO)

Svemoćni orao sa srpskog grba: Čudesna slika kojoj je mesto u našim istorijskim udžbenicima - i to iz jednog dobrog razloga

"Izgubljeni" nacista koji je odgovoran za smrt pola miliona Jevreja: Ženi je slao pisma, govorio o bašti i deportaciji, a onda surovo ubijao civile

Najveća pustolovina antičkog sveta: 10 hiljada grčkih plaćenika usred ogromne imperije, bez gospodara, hrane i prijatelja

Postoji samo jedan korak od makaza kojima se seče brada nedužnom starcu do gasne komore u koju se šalju deca (FOTO)

Član satanskog odreda, brat sultanovog ljubavnika i vladar žedan krvi: Ovo je istina iza legendi o najpoznatijem vampiru iz ovih krajeva

Zašto je krvavi ustaša Mile Budak zajedno sa Srbima prepešačio Albaniju, i šta je jedan fratar zapisao o tome?

Pogledajte ovu sliku. Zbog nje morate vakcinisati svoju decu, bez dalje rasprave

78 generacija iste porodice sahranjeno je na ovom groblju starom 2.500 godina, koje sadrži ostatke 100 hiljada ljudi

Istorijska čitanka: Kako je nastao monaški red čiji pripadnici ćute već 900 godina

Prve ženske stidne dlačice koje su ugledale svetlost dana, srušile jednog premijera a slavnog slikara izvele pred inkviziciju

100 godina od bugarske kapitulacije u Velikom ratu: Slomio ih proboj Solunskog fronta, Nemci istog dana shvatili da je sve gotovo (VIDEO)

40 godina je ovaj Albanac strpljivo čekao da se osveti ljudima koji su mu silovali majku i sestru, a onda im je pobio 739 potomaka (FOTO)

NASA izdala dramatično upozorenje: Zemlja se sve više klati, a evo ko je za to kriv

Ovaj problem je 160 godina izluđivao matematičare širom sveta, a sada jedan penzioner tvrdi da ga je rešio: Nagrada je milion dolara

Zavodila je naciste u barovima, a onda ih hladnokrvno ubijala: Preminula neustrašiva heroina iz Drugog svetskog rata

Vek od povratka srpske vojske kući: Ovako je izgledalo probijanje Solunskog fronta (VIDEO)

"Jednom rukom davio sam jednu, a drugom drugu devojčicu": Ovako je izgledalo suđenje monstrumu iz Pančeva 1926. godine

Radnici su pijukom udarili u beli kamen ispred Poštanske štedionice: Kada su ga otkopali, ugledali su blago - mermerno poprsje jedne žene

Rođeni Beograđani, a potomci Lava Nikolajeviča Tolstoja

Zašto je dinar slab? Kako je izvesni penzioner Đokić očitao lekciju političarima davne 1922. godine

Pokušajte da rešite ukrštene reči iz 1935. godine i pogledajte kako su izgledale dogodovštine Mikija Mausa i Paje Patka (GRAFIKA)

Žena kojoj dugujemo spomenik: Dešifrovala je austrougarsku objavu rata, kada je svaka greška u tumačenju te smrtne presude mogla skupo da nas košta

Tačno 17 godina od 11. septembra: Postoji pet glavnih teorija zavere, zvanična priča nikoga više ne zanima

"Jes' čudo! Šta sve Švaba ne izmisli!..." Pre 80 godina Beograđani su prvi put videli televiziju

Izabela je bila predsednica Argentine i treća Peronova supruga: Radila je kao plesačica u noćnom klubu, a danas živi u izgnanstvu (FOTO)

Ispod ovog spokojnog prizora koji samo priroda može da izvaja, kuva se i sprema uništenje čovečanstva

Nemci su 1926. šokirali Švajcarce nudističkim kampom, a evo kako su se Srbi kupali u radioaktivnoj vodi

Kako su Englezi spalili Vašington 1814. godine, i da li je Bela kuća nekada bila crvena pa okrečena da bi se sakrili tragovi požara

Ravnozemljaši će poludeti kad čuju kako ih je pre 800 godina ismejao veliki islamski astronom

Pisalo se na današnji dan: Ovako je izgledao "Ženski svet" u beogradskoj štampi tokom 1930-ih

Na ovo se zaboravilo, o ovome se ne priča: Otkud izbeglički logor za Nemce u Beogradu 1940. godine?

Ko je ubio više ljudi? Hitler, Staljin i Mao su sejali smrt svuda oko sebe, nizom pogrešnih odluka stradalo je milionsko stanovništvo

U Srbiji se još 1904. uzvikivalo "Živeli Hrvati", a kada smo postali Jugoslavija, pisalo se o ujedinjenoj Evropi (FOTO)