Od smeća nastalo blago: Đubretar od bačenih knjiga napravio svetski poznatu biblioteku (VIDEO)

Problem sa knjigama koje su bile u lošem stanju rešavala je Guterijesova supruga, krojačica, otvorivši "Bolnicu reči" gde lepi stranice i menja korice propalih knjiga

  • 1

Jedan Kolumbijac, koji je 20 godina radio kao đubretar, živ je dokaz da od smeća može nastati "blago". On je vozeći kamion za smeće u Bogoti, sakupljao bačene knjige i u prizemlju svoje kuće otvorio besplatnu biblioteku.

Đubretar nije znao da ga snima skrivena kamera. Ono što je uradio kad je izašao iz kamiona će vas oduševiti (VIDEO)

Prozivao je čistača i bacao smeće po ulici, a onda mu je đubretar objasnio šta je to ulična pravda! (VIDEO)

Hose Alberto Gutijeres (54) je dobio nadimak "Gospodar knjiga" jer je 1997. godine sakupljao knjige koje građani bacaju u kante za smeće.

Prva knjiga koju je uzeo iz kontejnera bila je ni manje, ni više nego "Ana Karenjina" ruskog književnika Lava Tolstoja. Kasnije je kući donosio primerke "Malog Princa", "Ilijade" i dela najpoznatijeg kolumbijskog pisca Gabrijela Garsije Markesa.

To se pročulo među njegovim komšijama koji su potom pozajmljivali knjige, bilo za sebe, bilo za svoju decu.

To ga je podstaklo da 2.000 godine sa svojom suprugom preuredi prizemlje kuće i pretvori ga u besplatnu biblioteku nazvanu "Moć reči".

Problem sa knjigama koje su bile u lošem stanju rešavala je Guterijesova supruga, krojačica, otvorivši "Bolnicu reči" gde lepi stranice i menja korice propalih knjiga.

Biblioteka se kroz godine toliko proširila da su u ispomoć počeli da dolaze volonteri, kao i stranci.

Biblioteka je postala poznata širom sveta i bila gost na sajmovima knjiga u Čileu, Meksiku i Bogoti i postala mesto okupljanja deca koja bez daha slušaju priče koje im se čitaju.

Kako nije bilo prostora za sve knjige, porodica Gutjeres je putujući kroz Kolumbiju besplatno delila knjige meštanima u zabačenim područjima.

Sada ih škole i druge obrazovne ustanove pozivaju za pomoć, čak kruže priče da je jedan predstavnik pobunjeničke gerile FARK jednog dana pozvao Gutijeresa telefonom da ga zamoli da izdvoji knjige za pobunjenike koji su se spremali da se posle 50 godina oružane pobune vrate u civilni život.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA