≫ 

Kinezi prave pravcati grad-šumu: Najzelenije naseljeno mesto na planeti izgledaće neverovatno (FOTO)

Ovaj mini-grad biće domaćin za 40.000 drveća i skoro milion primeraka 100 vrsta raznoraznih biljaka

  • 5

Majstorsko arhitektonsko delo Stefana Boerija, celokupan grad koji prkosi zagađenju vazduha, trenutno je u izgradnji u kineskoj provinciji Liuzhou.

 

Ova zgrada je zapravo šuma i spasiće svaki grad: Kula visoka 200 metara na krovu ima raj, a ispod drveća krije se... (VIDEO)

 

Naselje nosi naziv "Luizhou grad-šuma" (Liuzhou Forest City) i prema projektu celokupno će biti prekriveno biljkama i drvećem, počevši od stanova, kancelarija, prodavnica, hotela, bolnica i škola.

 

Foto: stefanoboeriarchitetti.net

Foto: stefanoboeriarchitetti.net

 

Kada njegova izgradnja bude završena, u ovaj zeleni grad moći će da se useli 30.000 stanovnika, a sam grad će moći da apsorbuje 10.000 tona ugljen dioksida godišnje i da za isto vreme proizvede oko 900 tona kiseonika.

 

Foto: stefanoboeriarchitetti.net

Foto: stefanoboeriarchitetti.net

 

Grad će biti izgrađen na severu Liuzhoua, u planinskom predelu Guangksi, na površini od 175 hektara duž reku Liudjiang. Sa glavnim gradom provincije biće povezan brzom železničkom linijom.

 

Foto: stefanoboeriarchitetti.net

Foto: stefanoboeriarchitetti.net

 

Ovaj mini-grad biće domaćin za 40.000 drveća i skoro milion primeraka 100 vrsta raznoraznih biljaka. Parkova neće biti samo duž kvartova i ulica, već i na samim terasama, krovovima i specijalnim platformama na zgradama, kao i u samoj unutrašnjosti građevina.

 

Foto: stefanoboeriarchitetti.net

Foto: stefanoboeriarchitetti.net

 

Po prvi put na svetu, jedan grad će biti potpuno energetski nezavistan i snabdeven energijom kompletno iz obnovljivih izvora energije, što će za samu Kinu značiti potpuni preokret, budući da su tamošnji gradovi jedni od najzagađenijih u svetu.

 

Foto: stefanoboeriarchitetti.net

Foto: stefanoboeriarchitetti.net

 

Odmah nakon svetskog uspeha zgrade "vertikalne šume" u Milanu, koja će biti replikovana na mnogim mestima u svetu, "grad šuma" arhitekte Stefana Boerija još više proširuje koncept zelenih zgrada i naselja koja su i više nego potrebna današnjem urbanom svetu, ali u isto vreme predstavljaju veliki problem modernim proizvođačima energije, prenosi "worldbuild365.com".

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Boki

    5. jul 2017 | 23:00

    Ekstra, ovako je trebalo da izgleda Beograd na vodi, a ne samo beton...

  • samo iskreno

    5. jul 2017 | 23:13

    Daj prvo očistite Peking od smoga pa onda gradite

  • Maraja

    6. jul 2017 | 07:26

    Pazi ovako su osmisljene neke zgrade u blokovima...kao stepenice pa da gore ima zelenila koliko dole zauzima, al nisu ozelenele

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA