≫ 

Najveći aerodrom na svetu se uskoro otvara: Imaće 9 pista, 120 miliona putnika, a košta neverovatnih 12,8 milijardi dolara (FOTO)

Aerodrom bi trebalo da ima 9 pista, od kojih bi se osam koristilo za civilni saobraćaj

  • 8

Novi aerodrom u Pekingu biće najveći na svetu, a njegovo svečano otvaranje planirano je za dve godine. Prema pisanju medija, on će koštati 12,8 milijardi dolara.

Najduži most na svetu otvaraju do kraja godine: "Težak" je 98 milijardi evra i dug 55 km, a na njemu su radnici ginuli 7 godina (VIDEO)

Aerdorom će biti otvoren 2019. godine u južnom delu grada i moći će da odgovori rastućim potrebama vazdušnog saobraćaja u prestonici Kine. On će biti nova baza za kompanije China Southern Airlines i China Eastern Airlines.

Otvaranjem novog aerodroma članovi SkyTeam alliance (Aeroflot, Er Frans, Alitalija, Er Europa...) biće pod jednim krovom i omogućiće lakše povezivanje letova.

Novi pekinški aerodrom poseduje i zgradu terminala koju je dizajnirala arhitekta Zaha Hadid. Ona će biti popunjena vrtovima, a uključivaće odvojene delove za putnike za međunarodne i domaće letove, a sve u cilju kako bi se stvorile kompaktnije zgrade i smanjilo vreme putovanja.

Foto: Zaha Hadid Architects Foto: Zaha Hadid Architects

- Ukupna simetrija aerodromskog terminala, zajedno sa svojim tekućim, međusobno povezanim oblicima, stvara fluidni sastav koji izaziva harmoničan i izbalansiran prikaz kineskih pejzaža, dok su boje i materijal izraz vizuelnog jezika u tradicionalnoj kineskoj kulturi - stoji na sajtu Zaha Hadida.

Inovativne karakteristike dizajna na novom terminalu od 700.000 kvadratnih metara uključuju centralno čvorište sa šest zakrivljenih krakova, i sa šetalištem koje se povezuje u jednoj tački kako bi se olakšala navigacija.

Tokom prve faze otvaranja, aerodrom će imati četiri piste, dok će naredne dve faze dovesti do dodatnih delova koji bi mogli da prošire kapacitet aerodroma do 100-120 miliona putnika godišnje.

Foto: Zaha Hadid Architects Foto: Zaha Hadid Architects

Prema pisanju medija tokom 2011. godine, aerodrom bi trebalo da ima 9 pista, od kojih bi se osam koristilo za civilni saobraćaj, dok bi jedna pista bila namenjena u vojnu svrhu.

Takođe, sagradiće se i železnička stanica sa brzim vozovima, kao i metro i autobuske stanice.

Već postojeći aerdorom u Pekingu trenutno je drugi najprometniji na svetu.

(L.C.)

Daljinac baner

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • ДУШАН КРАИШНИК Б.ЛУКА

    12. jul 2017 | 20:01

    Стварно кад погледаш из филмова прије 20 година,, долази врјеме машина киборг итд!!!

  • Kami

    12. jul 2017 | 21:45

    Gde su oni a gde mi? Dve dimenzije!

  • doa

    28. oktobar 2018 | 15:53

    A gdje je u Istambulu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA