INSPIRATIVNO: Počeo kao čistač cipela u banci - završio kao njen predsednik!

Sidni Vajnberg potpuno odstupa od uobičajenog bankara sa Vol Strita: nije završio nijedan univerzitet Ajvi lige, niti je završio srednju školu, a u "Goldman Saksu" je od običnog čistača cipela stigao do direktorske fotelje

  • 0

Poreklo ovog čoveka u snažnom je kontrastu sa uobičajenim pripadnikom Vol Strita, koji je završio neki univerzitet u okviru Ajvi lige.

Sidni Vajnberg je rođen kao jedno od jedanaestoro dece jevrejskog veleprodavca alkohola, u imućnoj porodici, ali nikako prebogatoj. Vajnberg u svom obrazovanju nije otišao dalje od srednje škole, koju je napustio pre nego što ju je završio.

Kada se zaposlio u banci "Goldman Saks", za tri dolara nedeljno njegova zaduženja su bila čišćenje šešira zaposlenima, i brisanje njihovih blatnjavih cipela. Unuku osnivača firme, Polu Saksu, dopao se Vajnberg pa ga je unapredio da radi u poštanskom odeljenju, koje je ovaj potpuno reorganizovao. Zbog toga ga je Saks poslao na bruklinski Poslovni koledž, nakon čega je postao broker - "Goldman Saks" mu je kupio stolicu na Njujorškoj berzi.

Pokazao se toliko dobrim da je 1927. godine unapređen u partnera u ovoj banci, pomažući Vodvilu Kečingsu u rukovođenju investicionim fondom. Njegov nadređeni je potpuno upropastio ovo odeljenje, spustivši njegovu vrednost sa 500 miliona dolara na samo deset.

Tada je Vajnberg preuzeo čelništvo nad fondom, 1930. postao partner i seo na čelo firme sačuvavši je od bankrotstva. Na predsedničkoj stolici sedeo je do smrti, 1969. godine.

Čovek je potpuno živeo ono što se "preko bare" zove američki san.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA