ZAMAGLILI ŽENE: Naočare sa mutnim staklom čuvaju Jevreje od greha (FOTO)

U Izraelu se prodaju specijalne naočare čija je svrha da se onemogući pogled na žene i mogući "greh". Naočare imaju posebne nalepnice koje zamagljuju pogled i omogućavaju vid na samo šest metara

  • 0

Ultraortodoksni Jevreji u Izraelu ne moraju više da strahuju da će okaljati dušu "slučajnim" pogledom na oskudno odevene žene - dovoljno je da nabave specijalne naočare koje zamagljuju pogled i time sprečavaju svaki, pa i očni kontakt, sa pripadnicama suprotnog pola.

Striktno, fundamentalističko tumačenje jevrejskih zakona podrazumeva odvojena sedišta za žene i muškarce u autobusima, odvojene trotoare i javne prostore kao i zabranu svakog kontakta između muškaraca i žena koji nisu venčani.

U četvrtima u kojima žive pobornici ovakvog načina života, žene moraju da nose duge suknje i bluze zakopčane do grla sa dugim rukavima.

A sada uz nove naočare, moći će čak i da nestanu iz vidokruga muškaraca.

"Patrole skromnosti" koje krstare delovima grada pod kontrolom ultra-ortodoksnih Jevreja počele su da prodaju naočare sa zamagljujućim nalepnicama na staklima.

Oni koji nose ove naočare, čija je cena "skromnih" šest dolara, mogu jasno da vide samo na nekoliko metara daljine, čime se njihovo kretanje ne ugrožava. Sve što je, međutim, udaljenije postaje zamagljeno, uključujući i žene.

(I. D. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA