RENT-A-ROBIJAŠ: Iznajmite čoveka da odsluži zatvorsku kaznu umesto vas! (FOTO)

Ova praksa u Kini postoji već stotinama godina, a mogu je priuštiti samo najbogatiji pripadnici najmnogoljudnije nacije na svetu. Odnedavno, dublera za "mardelj" je moguće iznajmiti i preko interneta!

  • 1

Koliko god čudno zvučalo, iznajmljivanje dublera za služenje zatvorske kazne umesto bogatih pojedinaca u Kini je postala praksa. Prema tome, ukoliko mislite da je pravni sistem u vašoj zemlji korumpiran, setite se Kine.

Očigledno je da imućni Kinezi mogu izbeći skoro sve, pa čak i služenje zatvorske kazne, ukoliko su spremni da se odreknu malog dela svog bogatstva. Jedan procenat "srećnika" je u mogućnosti da pronađe zamenu, kako ne bi gubio vreme u zatvoru.

Iako je ovaj "posao" prisutan u Kini stotinama godina, tek je 2009. godine postao popularan, kada se pojavila mogućnost iznajmljivanja dublera preko interneta.

Direktor jedne bolnice unajmio je oca svog zaposlenog da služi kaznu umesto njega, nakon što je izazvao tešku saobraćajnu nesreću. Zatim je čovek koji je vozio bez dozvole i ubio motoristu unajmio dublera za samo 8.000 američkih dolara.

Ova praksa je postala toliko popularna da su joj Kinezi čak i osmislili ime - ding zui, što u bukvalnom prevodu znači kriminalac-zamenik.

Postoje podaci da je ovaj vid pružanja usluga zastupljen u Kini vekovima unazad. Ernest Alabaster, student kineskog krivičnog prava, 1899. godine zabeležio je da sud dozvoljava prestupnicima da unajme zamenu, kao i da se ove stvari često dešavaju. Tajvanski misionar Džordž Mekej, opisao je ovo kao javnu tajnu 1895 godine.

Kriminalci-zamenici mogu biti iznajmljeni čak i za pogubljenja! Jer ukoliko porodica gladuje, roditelji prihvataju cenu znajući da će na taj način spasti svoju decu. Surovo, ali se dešava.

Neke kineske starešine čak i priznaju ovaj običaj i smatraju ga efikasnim. Prema njihovom mišljenju, pravi kriminalci su kažnjeni plaćanjem tržišne cene svog kriminala, dok kažnjavanje dublera plaši druge kriminalce. Tako da, prema ovome, svi su srećni... Navodno.

Slučaj bogatog Hu Bina (20), koji je ubio pešaka na ulici dok se trkao, privukao je posebnu pažnju. Slike Hua Bina i njegovih imućnih prijatelja koji puše i smeju se dok čekaju policiju na mestu zločina upoređene su sa slikama čoveka u sudnici, i bilo je očigledno da nije u pitanju ista osoba.

Nikada nije dokazano da je Hu Bin unajmio dublera, a kazna od 3 godine zatvora za ubistvo čoveka je sama po sebi bizarna, s obzirom na to da se za slične zločine kažnjava pogubljenjem.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA