• 4

VEROVALI ILI NE: Vatikan ima sveca - zaštitnika Interneta!

Za svetog Isidora Vatikan kaže da najbolje reflektuje ideale na kojima počiva globalna mreža; pored Interneta, ovaj svetac je i zaštitnik računara, računarskih korisnika i računarskih tehničara

  • 4

Verni ideji da svaki društveni fenomen mora da poseduje svog zaštitnika, Vatikan se odlučio na jedan neobičan potez: da jednog od njih dodeli globalnoj mreži.
Prema zahtevu Papskog veća za sredstva društvenog praćenja, služba za nadzor Interneta pronašla je najprikladnijeg sveca koga je sredinom prošle decenije proglasila zaštitnikom Interneta.

Radi se o Svetom Isidoru, seviljskom biskupu rođenom oko 560. godine, što je skoro 1.500 godina pre početka korišćenja veba. Njegovo delo, dvadesettomnu enciklopediju Etimologija, predlagači su uporedili sa današnjom velikom bazom podataka zvanom Internet.
Za Svetog Isidora, katolička crkva štiti i računare, računarske korisnike i računarske tehničare.
Slavi se 4. aprila.
(B. Tasić)


Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    Ovo je vrlo prigodno i očekivano, a izbor svetitelja sasvim prikladan. Samo neupućenima u Crkvu i njeno funkcionisanje ovo deluje čudno. Dodao bih i da je Sveti Isidor prihvaćen kao svetitelj i u pravoslavnoj crkvi.

  • Branislav

    e svasta nece izmisliti nije ni cudo da sve ide u materinu

  • tomas

    sve mi se čini da je ovaj Croata :)

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima