ALKOHOL GEOGRAFIJA: Ko šta pije u Evropi (FOTO)

Na istoku i severu dominiraju destilovana pića, u srednjem pojasu Evrope dominira pivo, dok na jugu Starog kontinenta suvereno vlada vino. "Geografija je sudbina", rekao je Napoleon

  • 0

Napoleon je rekao: "Geografija je sudbina". Prostor na kome živimo određuje nas, a to se određenje odnosi i na piće, kao što je prikazano na ovoj karti Starog kontinenta.

Podneblje u kojem živimo po statistici određuje i kakvu vrstu alkohola preferiramo.

Mapa prikazuje da Evropom dominiraju tri takozvana "alkoholna pojasa": najsevernijim pojasom dominiraju destilovana pića, srednjim pivo, dok najjužnijim pojasom dominira vino. Svaki pojas je određen svojom kulturom i agrikulturom.

"Vinski pojas" pokriva južne delove Evrope, gde je vino tokom istorije predstavljalo važnu industriju i proizvod koji se svakodnevno konzumirao, te na kome sirovina od koje se pravi najsrećnije uspeva već hiljadama godina.

Proizvodnja piva zahteva uzgajanje žitarica, stoga je to i preduslov za "Pivski pojas".

Na istoku i severu ponosno stoji "Votkin pojas". Međutim, danas Skandinavci piju mnogo više piva nego pre (što ne znači da piju manje vodke). Možda je razlog za to težnja ka uspostavljanju evropskog ponašanja, kao kod uticajnih srednjeevropskih zemalja.

Postoji i alternativna karta, na kojoj su mnoga pića pomešana, neznatno drugačija od ove koju prilažemo kao glavnu, a možete je videti ispod.

 

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA