SMEŠNA STRANA NAUKE: Majmuni po slikama zadnjica prepoznaju druge majmune

Izabrani su dobitnici Ig Nobelove nagrade! Da li ste znali da je Ajfelov toranj niži ako glavu nagnete ulevo? Da li ste znali da postoji uređaj kojim možete da utišate smarače? Ovo su samo neki od ovogodišnjih laureata

  • 0

Psiholozi koji su otkrili da naginjanje na levu stranu čini Ajfelov toranj nižim, neurolozi koji su otkrili moždanu aktivnost u mrtvom lososu i autori naprave koja stišava smarače, samo su neki od dobitnika Ig Nobelove nagrade za najčudnija i najšašavija otkrića.

Dobitnici godišnjih nagrada koje dodeljuje časopis "Annals of Improbable Research" kao duhovitu suprotnost Nobelovim nagradama biće službeno objavljeni početkom sledećeg meseca, a bivši dobitnici predaju nagrade ovogodišnjima na svečanosti na Harvard univerzitetu u Masačusetsu.

Među dobitnicima Ig Nobela za 2012. je i grupa američkih naučnika koji su otkrili da šimpanze mogu da prepoznaju druge šimpanze po fotografijama njihovih zadnjica, kao i švedski istraživač koji je rešio zagonetku promene boje kose u zeleno kod nekih ljudi koji su živeli u određenim kućama u mestu Anderslovu u Švedskoj.

Kao krivca otkrio je interakciju bakrenih cevi i tople vode.

Za urednika časopisa "Annals" Marka Abrahamsa jedan od favorita je ovogodišnja akustična nagrada - izum japanskih naučnika koji ometa izlaganje osobe tako što ga reemituje s malim zakašnjenjem.

- To je mala naprava koju usmerite prema nekome ko jednostavno ne može da prestane da priča. Ima hiljadu potencijalno korisnih primena", kazao je Abrahams, a prenosi "Jutarnji list".

(Telegraf.rs / Foto: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA