• 0

PAMTI SVE ŽIVO: Zna šta je jeo, nosio, slušao i gde je bio pre 10 godina!

Kada ga pitaju za nasumični datum, na primer, šta se dogodilo 1. oktobra 2006. godine, Aurelijan se seća da je bila oblačna nedelja, da je slušao pesmu od "Killers"-a "When You Were Young", i da je pozvao jednu devojku na sastanak, a ona ga je odbila

  • 0

Šanse da se sećate šta ste tačno radili nekog konkretnog dana recimo 2002. godine ravne su nuli. Međutim, postoji mladić koji je potpuno drugačiji: Aurelijan Hejman se ne seća samo toga šta je radio, već i šta je na sebi nosio, šta je jeo, šta je tog dana bilo na vestima - pa čak i kakvo je vreme bilo!
Taj 20-godišnjak je jedan od 20 ljudi na svetu koji ima hipermneziju, "poremećaj", ako se ova supermoć može tako nazvati, zbog kojeg se seća svega što mu se ikada dogodilo.

Aurelijan je u stanju da izabere bilo koji dan otkako je bio tinejdžer i prisetiti se svakog detalja, dok se većina nas ne može setiti više od (u proseku) 11 događaja iz svake godine našeg života.
Informacije o razgovorima koje je vodio, programe koje je gledao, pa i pesme koje je slušao deo su njegovog neverovatnog sećanja.
Aurelijan opisuje svoje rano detinjtvo kao potpuno normalno, ali napominje da su stvari počele da se menjaju oko njegove 11 godine.
- Nisam to preko noći otkrio, ali u 14. godini sam shvatio da jako dobro pamtim stvari koje su se dogodile godinama ranije - kaže on.
Kada ga pitaju za nasumični datum, na primer, šta se dogodilo 1. oktobra 2006. godine, Aurelijan se seća da je bila oblačna nedelja, da je slušao pesmu od "Killers-a" "When You Were Young", i da je pozvao jednu devojku na sastanak, a ona ga je odbila.
Seća se, takođe, da je toga dana nosio i plavu košulju i video devojku koja ga je kasnije odbila u centru njegovog rodnog grada Kardifa i da je tog četvrtka nestalo struje u njegovoj kući.
Aurelijan je jedini Britanac kog koga je dijagnostifikovana hipermnezija. Ovu veštinu nema ni njegov otac Martin, ni majka Deni, a ni njegova sestra. U neku ruku, rekli bismo "izrod".
Prosečna osoba informacije poput datuma i ostalih stvari iz dugoročnog pamćenja ima smešteno u desnom čeonom režnju. Aurelijan uz desni čeoni režanj, koristi i levi, pa je zato njegovo pamćenje poboljšano.
- Ne postoji metoda, ne postoji tehnika. Ja svega toga nisam čak ni svestan, a datumi kao da mi imaju slike. To je vizuelan proces - objašnjava Aurelijan.
Uprkos svemu, taj engleski student nema nikakve koristi od takve vrste pamćenja kad je reč o esejima ili ispitima.
- Uopšteno rečeno, imam dobro pamćenje, ali to mi ne pomaže na fakultetu - dodaje on.
(M. B.)


Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima