BEZBEDNOST: Holandija uvodi grejanje u bicilističke staze, da smanji klizavost

Predlog je da se grejanje staza uvede putem geotermalne energije koja bi sprečavala formiranje leda. Uvođenje bi značilo i manje saobraćajnih nesreća s biciklistima, manje korišćenja soli za puteve tokom zime, kao i smanjenje troškova za automobile

  • 0

Holandija razmišlja da uvede grejanje pod biciklističke staze kako bi se povećao biciklistički promet zimi a smanjio promet automobila.

Naime, predlog je da se grejanje staza uvede putem geotermalne energije koja bi sprečavala formiranje leda. Cena te ideje nije nimalo jeftina i iznosi između oko 9.000 dolara po jednoj milji, odnosno 1,6 kilometara biciklističke staze, prenosi BBC.

Ipak, čovek koji stoji iza predloga, Marsel Boerefijn, ističe kako bi uvođenje tog sastava značilo i manje saobraćajnih nesreća s biciklistima, manje korišćenja soli za puteve tokom zime kao i smanjenje troškova za automobile.

Boerefijn je istakao kako bi trošak mogao biti manji od onog da se na staze postave tepisi od slame.

- Mi se radujemo tim grejnim stazama jer bi mogle da znače kraj našim mukama. Ako su biciklističke staze zamrznute četiri nedelje, to rezultira s oko 7.000 više nesreća u kojima učestvuju biciklisti - istakla je Arijen de Džong, potparolka Holandske biciklističke unije.

- Naravno da dajemo podršku svim idejama koje poboljšavaju sigurnost biciklista na putu - zaključila je De Džong.

Zutfen, grad na istoku Holandije, čeka rezultate preliminarne procene, pre nego što se upusti u izradu studije izvedljivosti te ideje iduće godine. Provincija Utreht isto tako ozbiljno razmišlja o navedenom predlogu.

Holandija, prema procenama, ima 18 miliona bicikala na nepunih 17 miliona stanovnika. U toj zemlji postoji čak 35.000 kilometara biciklističkih staza.

(I. D. /Dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA