BIZARNO: Vade mrtve iz grobova, pa im peru kosti!

U gradiću Pomuču groblje je zatvoreno većim delom godine, a otvara se sredinom oktobra do početka novembra. Za to vreme žitelji ovog mesta vade kosti svojih voljenih iz počivališta, čiste ih i prikazuju ih među cvećem i novim tkaninama

  • 1

Dan mrtvih je praznik koji se slavi u Meksiku i širom sveta 1. i 2. novembra, i tada se porodice i prijatelji okupljaju da bi se sećali i molili se za svoje preminule rođake i prijatelje. Sastavni deo tradicije je pravljenje oltara u čast mrtvih, koji se sastoje od šećernih lobanja, cveća i omljene hrane i pića pokojnika i odnošenja na grob.

Međutim, u nekim krajevima Meksika tradicija može da bude malo drugačija.

U gradiću Pomuč groblje je zatvoreno većim delom godine, otvoreno je od sredine oktobra do početka novembra. Za to vreme stanovici gradića Pomuču vade kosti svojih voljenih iz svog počivališta, čiste ih i prikazuju ih među cvećem i novim tkaninama.

Oni koji umru u Pomuču su sahranjeni, a posle tri godine, na Dan mrtvih iskopani su i njihove kosti očišćene su i prebačene u drvene kutije u kojima se čuvaju.

Ovaj ritual verovatno potiče direktno od Maja, koji su čuvali lobanje svojih predaka i obožavali ih, a oni koji ga praktikuju kažu da im pomaže da prebole smrt voljenih i da održava porodice na okupu.

Neki takođe veruju da pokojni o kojima se ne vodi računa mogu da se naljute i da lutaju ulicama grada.

(Telegraf.rs / Foto: Atlas Obscura)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA