SOLIDARNOST: Pogledajte kako su delfini spasli život maloj foki! (VIDEO)

Grupa delfina je doplivala do foke koja je uplivala u plićak na obali Ostrva ajkula u Australiji i usmerila je da pliva u smeru suprotnom od obale

  • 2

Jedna beba foka umalo da izgubi život kada je uplivala u plićak na obalama Ostrva ajkula u Australiji. Na njenu sreću, u pomoć su joj “priskočili” delfini.

Grupa delfina doplivala je da pomogne maloj foki i usmerili su je da pliva u pravcu suprotnom od obale, a kanadski naučnici su je zabeležili ovaj mali poduhvat.

Inače, ovakvo “prijateljsko” ponašanje delfina zabeleženo je u nekoliko navrata i ranije i oni su poznati po, kako ga naučnici nazivaju, “misterioznom altruizmu prema drugim životinjama”.

Tako je 2008. za spasavanje dva kita bila zaslužna ženka delfina Moko, koja je uspela − tamo gde ljudi nisu − da iz opasne plitke vode majku i mladunče kita vrati u more.

- Moko se bukvalno pojavila niotkuda, ugurala se između nas i kitova i povela ih pravim putem - ispričao je tada jedan od spasilaca.

Još interesantnije je to što su se delfini našli i ljudima, konkretno surferu Todu Endrisu, kog su 2007. napale ajkule. Tada su delfini koji su se našli u njegovoj blizini oformili prsten u vodi i čuvali ga dok pomoć nije stigla.

Slično, trojica mladića koji su imali brodolom aprila 2012. ostali su živi zahvaljujući grupi delfina koja ih je čuvala od napada ajkule.

Naučnici tvrde da su delfini sličniji ljudima nego što se inače mislilo.

(M. B. / Izvor: Blic / Foto: printskrin Youtube)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • ona

    6. februar 2013 | 07:53

    Ta divna stvorenja

  • Oto Fon Schtuka

    6. februar 2013 | 16:49

    Ako ovo nije manifestacija ineligencije onda neznam sta je inteligencija. Pitanje je samo kada cemo mi, dominantna inteligencija ove planete, da ostalim inteligentnim stanovnicima Zemlje to priznamo i da zastitimo njihova prava. Mozda nekada i uzvrate milost nasim potomcima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA