DRAMATIČNO: Ogromni asteroid preleteće Zemlju na Sretenje! (VIDEO)

U saopštenju se navodi da će asteroid 2012 DA14 biti najbliži zemlji u petak u 20.25 sati i da će to biti najbliži susret naše planete i nekog drugog kosmičkog tela ovih dimenzija u poslednje tri decenije

  • 1

Asteroid veličine polovine fudbalskog igrališta proći će pored zemlje 15. februara, ali nema opasnosti da udari u našu planetu, saopštio je Centar za promociju nauke.

U saopštenju se navodi da će asteriod 2012 DA14 biti najbliži zemlji u petak u 20.25 sati i da će to biti najbliži susret naše planete i nekog drugog kosmičkog tela ovih dimenzija u poslednje tri decenije.

U Astronomskom društvu "Ruđer Bošković" rečeno je Tanjugu da neće biti obezbeđeno njegovo praćenje za šire mase, jer oni za to nemaju tehničke mogućnosti.

- Objekat se može posmatrati teleskopom, ali slabog je sjaja, brzo se kreće i mogu ga posmatrati samo astronomi ili ljudi koji imaju iskustva u tome. Teško ga je pronaći i teško je držati objekat u vidnom polju i pratiti - rekao je astronom Aleksandar Otašević.

U Centru za promociju nauke objašnjavaju da se asteroid prati od februara 2012. godine i naglašavaju da je NASA procenila da je njegov prečnik oko 50 metara. Do toga se došlo merenjem sjaja asteroida, ali prečnik može da bude do dva puta manji ili veći od navedenog.

U saopštenju se kaže da je ovo najverovatnije stenoviti asteroid, nepravilnog oblika.

U Centru za promociju nauke naglašavaju da nakon prolaska asteroida 2012 DA14 ove godine nas očekuju još dva važna bliska susreta sa malim telima u Sunčevom sistemu - 10. marta biće moguće posmatrati kometu koja će proći na vrlo maloj udaljenosti od Zemlje, a potom 29. novembra i prolaz komete INOS, najsjajnije komete viđene na zemlji u poslednjih 100 godina.

U rubrici video dana o ovom nebeskom telu već smo pisali.

Pogledajte video-snimak:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA