OTKRIĆE: Adam se rodio pre 340.000 godina

Izvesni Albert Peri nosio je tajnu čovečanstva u svom DNK. Naime, on je imao Y hromozom tako jedinstven da je otkrio nove informacije o poreklu naše vrste

  • 1

Izvesni Albert Peri nosio je tajnu čovečanstva u svom DNK: imao je Y hromozom tako jedinstven da je otkrio nove informacije o poreklu naše vrste i pokazao da je prvi zajednički muški predak po muškoj liniji dva puta stariji nego što smo mislili.

Perijeva muška linija odvojena je od svih ostalih pre oko 338.000 godina.

Peri, koji je nedavno preminuo, bio je Afroamerikanac koji živeo u Južnoj Karolini. Pre nekoliko godina, jedna od njegovih rođaka podnela je kompaniji "Porodično stablo" uzorak njegovog DNK na analizu kako bi pronašla svoje korene.

Na stotine hiljada ljudi danas testira svoj DNK. Podaci iz tih analiza pokazali su da su svi muškarci dobili svoj Y hromozom od zajedničkog muškog pretka, a taj "genetski" Adam živeo je pre između 60.000 i 140.000 godina.

Svi muškarci, osim Perija. Kada su tehničari iz "Porodičnog stabla" pokušali da smeste Y hromozom na njegovo porodično stablo, jednostavno nisu mogli. Njegov Y hromozom nije sličio nijednom do sada analiziranom.

Majkl Hamer, genetičar sa Univerziteta Arizona u Tusonu, čuo je za neobičan Perijev hromozom i uradio nova istraživanja. Njegov tim otkrio je nešto izuzetno - Peri nije poticao od genetskog Adama. Zapravo, njegov X hromozom bio je toliko različit da je najverovatnije da je njegova muška linija odvojena od svih ostalih pre oko 338.000 godina.

- Stablo Y hromozoma je mnogo starije nego što smo mislili - kaže Kris Tajler-Smit sa Instituta u Hinkstonu u Velikoj Britaniji, koji nije učestvovao u pomenutoj studiji.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA