VAROŠ UTVARA: Napušteno letovalište na Kipru (FOTO)

Plakari u kućama još uvek su puni odeće, ormarići puni sudova, a postoji čak i salon automobila pun najnovijih modela iz '74. godine. Desetine hotela na obali stoje prazni, sa razbijenim prozorima, izlažući nameštene sobe svim vremenskim uslovima

  • 7

Početkom sedamdesetih, četvrt Varoša u Famagusti, na Kipru, bila je jedna od najglamuroznijih i najpopularnijih turističkih destinacija na Mediteranu. Prozirno plavo more i prelepe peščane plaže privlačile su takve svetske zvezde kao što su Elizabet Tejlor, Ričard Barton i Brižit Bardo, između ostalih.

Broj stanovnika porastao je do 39.000, ali do kraja 1974. godine grad su okupirale turske snage, potpuno ga ogradili i od tada u njemu ne živi niko.

Od tada je zamrznut u vremenu.

Danas, nekadašnje odmaralište za poznate i bogate, još uvek je prazno i ograđeno, čuvaju ga turski vojnici i verovatno neće biti ponovo otvoreno uskoro.

Kipar je dugo bio predmet borbe između Grčke i Turske. Do 1974. grčki i turski Kiprani živeli su zajedno na ostrvu bez incidenata. Međutim, kada je u avgutu 1974. turska vojska zauzela pretežno grčku četvrt Varoša, stanovnici su pobegli ostavljajući svu svoju imovinu za sobom. Delove Varoše turska avijacija bombardovala je i uništila veliki broj građevina.

Plakari u kućama još uvek su puni odeće, ormarići puni sudova, a postoji čak i salon automobila pun najnovijih modela iz '74. godine. Desetine hotela na obali stoje prazni, sa razbijenim prozorima, izlažući nameštene sobe svim vremenskim uslovima.

Bezbrojni automobili skupljaju prašinu po garažama.

Grad je prazan zato što je Savet bezbednosti UN 1984. godine doneo rezoluciju da samo prvobitni stanovnici mogu da se vrate, tako da turske vlasti ne mogu da nasele druge ljude, a ne žele da puste grčko stanovništvo nazad.

Dok Turska ne odustane od Varoše, grad će nastaviti da se raspada, ali ni za to ne postoji žurba, pošto većina zgrada nije bezbedna za upotrebu i ne može da se popravi.

Čak kada bi stanovništvo moglo da se vrati, ceo grad bi morao da se sruši i izgradi ponovo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Nemam

    3. april 2013 | 13:11

    A zasto nad onda ne pomognu sad? Mom bratu kad je frka ja pomognem. Manite se Rusa i corava posla. Sami treba da pravimo bolju Srbiju.

  • Nislija

    2. april 2013 | 23:01

    Turcin je turcin,nema reci

  • wally

    3. april 2013 | 03:19

    Isto tako su i "civilizovani" Šiptari i Hrvati, "poštedeli" srpske kuće i stanove, u koje niko ne sme da se useli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA