OTKRIĆE VEKA: Hitler gradio džinovski solarni top u svemiru za satiranje neprijatelja (VIDEO)

Oružje je zapravo trebalo da bude ogromno ogledalo u kome bi se koncentrisala sunčeva svetlost, koja bi se potom ispaljivala na ciljeve na Zemlji. Nacisti su, navodno, takođe planirali i svemirsku stanicu u okviru celog postrojenja

  • 7

Premda zvuči kao nešto što bi palo na pamet negativcu iz filmova o Džejmsu Bondu, pred vama se nalazi dokumentovana činjenica: nacisti su planirali da naprave "svemirski top" koji bi se napajao energijom Sunca.

Trebalo je to zapravo da bude divovsko ogledalo pomoću koga bi se svetlost Sunca koncentrisala i usmeravala na ciljeve na Zemlji: nešto slično lupi koju deca koriste da zapale vatru.

Davno zaboravljeni članak iz časopisa "Lajf" iz 1945. godine pisao je da su "tehnički stručnjaci američke vojske otkrili zapanjujući činjenicu koja govori o tome da su nemački naučnici imali ozbiljne planove za izgradnju solarnog topa".

Džinovsko orbitalno ogledalo bi "fokusiralo sunčane zrake u jednu tačku na Zemlji, time stvarajući vatreni stub kojim se Vermaht nadao da će moći da spali neprijateljski grad ili da 'prokuva' deo okeana".

Ideja je došla od čuvenog raketnog naučnika Hermana Oberta 1923. godine. Procenjeno je da će koštati tri miliona rajhsmaraka i da će biti potrebno 15 godina da se sagradi. Originalno, ogledalo je trebalo da dostavi preko potrebnu svetlost Sunca onom delu zemaljske kugle kome je u tom trenutku najviše potrebna, ali je sam Obert kasnije svoj koncept opisao kao "ultimativno oružje".

"Moje svemirsko ogledalo je kao ručno ogledalo koje mnogi školarac u našoj zemlji koristi. Iznenadni snop svetlosti usmeren u lice učitelja nije prijatan", pisao je on tada.

Kada su pobednički Saveznici 1945. godine počeli da češljaju zaplenjene ratne planove, otkriveno je da su nacisti dopunili Obertov predlog i počeli da ozbiljno razmatraju mogućnost da Treći rajh sagradi ovo oružje u orbiti na 35.785 kilometara iznad naše planete.

Detalji su ponovo isplivali na površinu nakon što su američki vojni stručnjaci o tome počeli da raspravljaju.

"Lajf" je tada verovao da bi nacisti ogledalo vinuli u svemir u prethodno sastavljenim delovima. U njemu je, takođe, trebalo da bude i svemirska stanica sa ljudskom posadom, sa rupom širokom deset metara u koju je trebalo da uleće raketa sa namirnicima, hidroponične bašte koje su trebale da služe za proizvodnju kiseonika i solarni generator električne energije.

Jednom u orbiti, glavna raketa bi ispustila šest kablova i počela da se vrti oko svoje ose čime bi se oni zračno raširili, a proizvodnja otpočela.

Zanimljivo, Rusi su 1999. godine objavili plan da sagrade ogromno ogledalo u orbiti pomoću koga bi zimi grejali ogromne površine svoje države.

U Bondovom filmu "The Man with the Golden Gun", Skaramanga otkriva moćni solarni laserski top koji može da uništi gotovo sve.

Bilo kako bilo, ovo tajno nacističko oružje potpuno je skladu sa radnjom filma "Iron Sky". Nacisti su, naime, tajno uspostavili bazu na tamnoj strani meseca, sagradili svemirsku flotu i izvršili novu invaziju na Zemlju.

Pogledajte trejler za "Iron Sky":

(M. B. / Izvor: News.com.au)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • sasa

    4. april 2013 | 17:11

    Ama nisu na tamnoj strani mjeseca nego evo ih preko okeana, ali ovaj put su još gori bez morala, bez milosti, bez stida, čak se služe starom rimskom taktikom zavadi pa vladaj...... Sve nam je poznato samo nije koliko će ovaj Film dugo da traje, ........

  • ha ha ha

    5. april 2013 | 00:51

    hitler legenda... obovazao sam ga...

  • Бајкер

    5. april 2013 | 05:25

    Био је добар човек:-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA