NAJTEŽI TEST ZA AJNŠTAJNA: Otkrivena najmasivnija neutronska zvezda

Neutronska zvezda PSR J0348 +0432 ima masu oko dva puta veću od Sunca, sabijenu u kugli prečnika samo 20 kilometara, a oko svoje ose okrene se 25 puta u sekundi

  • 3

Astronomi su uz pomoć velikog teleskopa Evropske južne opservatorije na oko 7.000 svetlosnih godina od Zemlje otkrili neobičan binarni sistem, koji je Ajnštajnovu teoriju relativiteta stavio u najveće iskušenje do sada.

Par se sastoji od najmasivnije neutronske zvezde koja je ikada otkrivena i belog patuljka.

Neutronska zvezda PSR J0348 +0432 ima masu oko dva puta veću od Sunca sabijenu u kugli prečnika od samo 20 kilometara, a oko svoje ose se okrene 25 puta u sekundi. Nastala je u eksploziji supernove, a spada u tzv. pulsare te šalje radio talase koji se mogu snimati teleskopima na Zemlji.

Njena je gravitacija na površini 300 milijardi puta veća od Zemljine. Beli patuljak koji kruži oko nje ostatak je mnogo lakše zvezde koja je ostala bez atmosfere i polako se hladi.

Gravitaciono polje koje stvara novootkriveni pulsar toliko je snažno da se astronomi nadaju kako bi po prvi put mogli zabeležiti neke devijacije u predviđanjima opšte teorije relativnosti u kretanju belog patuljka.

Naime prema Ajnštajnovoj teoriji tela velike mase trebalo bi da iskrive prostor - vreme tako da druga tela, pa čak i svetlo u njihovoj blizini putuju zakrivljenim putanjama.

Ajnštajnova teorija relativiteta, objavljena pre skoro stotinu godina, do danas je izdržala sve testove.

Međutim, ona ne može predstavljati konačno tumačenje stvarnosti jer, iako dobro opisuje velike sisteme, nije kompatibilna s kvantnom mehanikom, koja upravlja fizikom mikrosveta.

(Telegraf.rs / Izvor: tportal.hr, B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA