MOĆ PRIRODE: Peščana planina preti da proguta jug Francuske! (FOTO) (VIDEO)

Zbog neobične lokacije dine, ona je postala popularna turistička destinacija, koju godišnje poseti preko milion turista. Atlantski vetrovi su "zaslužni" za stvaranje peščane dine Pila, koja se širi brzinom od pet metara godišnje, i koja se dvostruko uvećala u poslednjih sto godina

  • 0

Džinovska peščana dina duga tri kilometra, široka 500 metara i visoka 100 metara, koja se nalazi na obali gradića La Teste de Buš, 60 kilometara od Bordoa, širi se tako što, bukvalno, guta kuće, puteve i šume.

Ovaj deo francuske obale podseća više na Saharu nego na evropsku teritoriju. Atlantski vetrovi su "zaslužni" za stvaranje peščane dine Pila, koja se širi brzinom od pet metara godišnje, i koja se dvostruko uvećala u poslednjih sto godina.

Zbog neobične lokacije dine, ona je postala popularna turistička destinacija, koju godišnje poseti preko milion turista. Dugi periodi oseke na francuskim obalama takođe uveliko doprinose njenom širenju, jer vetrovi nanose pesak sa dna obala ka ovoj "planini".

Nalazi koje su naučnici skupili prikazuju i ugljene supstance na obalama "Plažne dine", kako je nazivaju stanovnici gradića La Teste de Buš, što ukazuje da su se tu nalazile i mnogo starije šume, koje su nestale nakon naleta vetrova i peska tokom vekova.

(Telegraf. rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA