POLUGE SIRA: Italijanska banka više ceni parmezan od zlata (VIDEO)

Možda zvuči čudno, ali banka "Kredito Emiliano" ovu robu tretira kao što druge banke tretiraju zlato, i to iz jako dobrog razloga: trezor sa sirevima vredan je oko 200 miliona dolara

  • 2

Unovčiti sir zvuči pre kao šala, nego kao ozbiljan finansijski poduhvat. Ipak, u nekim regionima Italije ovo je stvarnost, jer je čuveni "Ređiano" parmezan toliko dragocen da su neke banke voljne da zadrže sir kao otplatu dugova i kredita svojih klijenata.

Banka "Kredito Emiliano", na prvi je pogled banka kao i svaka druga, sa ispostavama širom Italije. Ono što je razlikuje jeste to što u sefu nećete pronaći poluge zlata, dijamante ili novac. Umesto toga, u njihovim trezorima nalaze se desetine hiljada kolutova parmezana, pažljivo smeštenih na policama.

Ova banka sir preuzima od lokalnih domaćina u zamenu za otplatu kredita ili njegovo smanjenje za tri odsto. Službenici banke brinu o sazrevanju sira, kao i određenoj temperaturi i nivou vlažnosti.

Možda je čudno, ali banka "Kredito Emiliano" parmezan tretira kao što druge banke tretiraju zlato, i to iz jako dobrog razloga: trezor sa sirevima vredan je oko 200 miliona dolara.

S obzirom na to da je Italija zapala u najgoru krizu od Drugog svetskog rata ova banka je umnogome pomogla proizvođačima parmezana da njihova proizvodnja ne propadne. Proizvođači su srećni što čak 80 odsto dugova otplaćuju sirom, a samo mali deo kamate novcem, a ni banka ne gubi, jer uvek može da proda robu i zaradi novac.

"Kredito Emiliano" pozajmljuje keš za sir od 1953. godine. Tokom godina želela je da trampi i ostale proizvode poput maslinovog ulja i pršute, međutim te proizvode je bilo mnogo teže čuvati.

Parmezan "Ređiano" smatra se "princem parmezana" jer samo jedan kolut sadrži 550 litara mleka. Italija je najveći proizvođač ovog sira sa godišnjom zaradom od 1,5 milijardi evra godišnje.

Pogledajte video: 

(M. R. / Izvor: bbc.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • sky

    2. jun 2013 | 09:32

    Ovaj sir i grana padano su i najskuplji sirevi a i najzdraviji jer sadrže dosta kalcijuma,pa je i osnovni dodatak bebama koje tek počinju sa normalnom ishranom.

  • veronese

    3. jun 2013 | 21:20

    Prosle godine kada je bio zemljotres u Emiliji Romanji,osteceno je 30 000 "formi",u proseku po 39 kg,cena na veliko oko 9€ po kilu....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA