ZMIJOGLAVA RIBA: Preti da uništi američku prirodu! (VIDEO)

Dugačke su oko 90 cm, imaju ogromne čeljusti pune zuba i mogu danima preživeti bez vode, tako što se obmotaju u sluz koju luče. Poslastica su u Aziji, ali sve više i među američkim kuvarima

  • 4

Neverovatno snažna, gladna i može da preživi na suvom! Severna zmijoglava riba u američkim vodama viđena je kao nezaustavljiva pošast, i izbija na loš glas.

Za sada, izašle su na površinu vode od Masačusetsa do Kalifornije, i od menhetenskog Central parka do potoka Arkanzasa. Najveće jato je u okolini Čispik Beja, a zvaničnici u Merilendu i Virdžiniji su pokušali na različite načine da ih spreče da poremete osetljivu zalivsku eko-ravnotežu.

Opasnost od zmijoglavih riba, za koje se veruje da se mreste u više navrata tokom godine, za razliku od ostalih vrsta koje to čine jednom godišnje, jeste to što mogu da isteraju izdržljivije i poželjnije vrste.

Poreklom iz kineske rek Jangce, ove "frankeštajn ribe" dospele su u američke medije 2002. kada je rastuća populacija pronađena u Merilend jezeru pored Vašingtona.

Ova vrsta može da "hoda" po kopnu, da zbriše domaće vrste i nema prirodnih neprijatelja.

Mnogo drugih riba koje su poreklom sa drugih kontinenata se namnožilo u SAD, ali malo je rivala zmijoglave ribe.  Dugačke su oko 90 cm, imaju ogromne čeljusti pune zuba i mogu danima preživeti bez vode, tako što se obmotaju u sluz koju luče. Poslastica su u Aziji, ali sve više i među američkim kuvarima.

Populacija zmijoglave ribe porasla je od 2004. godine, a pecanje kao cenjeni regionalni sport donosi 622 miliona dolara godišnje Virdžiniji i obuhvata više od 5.500 radnih mesta u zemlji.

Izveštaji o "napadu" zmijoglave ribe na Harlem jezero u Njujorku u aprilu su promovisali upozorenje državne agencije za zaštitu životne sredine: "Ako ulovite ovu ribu, ne puštajte je. Ubijte je odmah, zamrznite i prijavite svoj ulov".

Slično obaveštenje postavljeno je i na sajt prirodnih resursa Merilenda. Oni zmijoglavu ribu tretiraju drugačije od Virdžinije koja zabranjuje komercijalnu prodaju kako bi izbegli stvaranje tržišta za tu vrstu. Merilend propagira prodaju napominjući da jelo te ribe daje šansu drugim vrstama.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA