Rešite ovaj zadatak i osvojite milion dolara!

Američko društvo matematičara (ADM) navelo je da je ova suma novca ponuđena onom ko uspe da reši jednačinu poznatiju kao Bilova pretpostavka

  • 98

Endrju Bil, teksaški bankar iz Dalasa, SAD, spreman je da plati milion dolara geniju koji uspe da reši matematički zadatak koji je on postavio još 80-ih godina i do danas je nerešiv.

Američko društvo matematičara (ADM) navelo je da velika suma novca ponuđena onom ko uspe da reši ovu jednačinu poznatiju kao Bilova pretpostavka.

Bil je još 1997. ponudio nagradu, doduše znatno skromniju - 5.000 dolara, a suma je rasla s godinama.

Portparol ADM navodi da je rešenje mnogo teže no što se na prvi pogled čini, kao i da je zahtevnije od Fermantove poslednje teoreme koju je bilo nemoguće rešiti stotinama godina.

Bil je samouki matematičar koji je istakao da je želeo da privoli mlade za matematiku i nauku.

- Voleo bih da inspirišem mlade ljude da zavole matematiku i nauku uopšte, i mislio sam da će Bilova pretpostavka biti pravi način da to postignem - naveo je finansijer.

Pokušajte i vi da rešite zadatak, i ko zna, možda osvojite milion dolara. On glasi ovako:

Ako Ax+ By = Cz, gde su A, B, C, x, y, z pozitivni celi brojevi x, y, z su svi veći od 2, onda A, B i C moraju da imaju zajednički činilac.

(M. R. / Izvor: metro.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA