SVILA & KADIFA: Katar gradi plutajući hotel za Svetsko prvenstvo 2022 (FOTO)

Katarske vlasti pregovaraju sa finskom arhitektonskom firmom "Almako grup" oko planova za hotel koji će doprineti uštedi prostora i biti energetski efikasan kada turisti budu počeli da hrle u njihovu zemlju

  • 3

Katar je polako počeo pripreme za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. godine, pa je tako već obelodanjen plan plutajućeg hotela koji će znatno proširiti smeštajne kapacitete.

Katarske vlasti pregovaraju sa finskom arhitektonskom firmom "Almako grup" oko planova za hotel koji će doprineti uštedi prostora, kada turisti budu počeli da hrle na prvenstvo.

Oganizatori već planiraju da potroše oko 65 milijardi na sistem klima-uređaja koji će ublažiti letnje žege. Takođe, planirano je da se sunce "zamrači" veštačkim oblacima.

U planu je konstruisanje ostrva Oriks koje će se sastojati od luksuznih vila i vodenih parkova, smeštenih blizu obale Dohe u Persijskom zalivu.

Firma "Sige Arhitekts" navela je da su vlasti Katara posebno zainteresovane jer je projekat zasnovan na konceptu energetske efikasnosti.

Plutajući hotel je sjajno rešenje jer predstavlja uštedu prostora i mogućnost da se zaobiđu područja teško dostupna za gradnju.

Planirano je da vodeni taksiji, trajekti i privatni brodovi transportuju oko 25.000 posetilaca do kopna.

Hotel, koji će biti završen za sedam do osam godina, imaće svoju kanalizacionu mrežu, objekte za reciklažu i moći će da generiše sopstvenu struju.

I dok fudbalski čelnici širom sveta apeluju da se prvenstvo igra zimi, arhitekte planiraju kako da, ipak, pomognu igračima i publici ukoliko se odluči da se prvenstvo odigra leti.

Naime, oni prave sistem veštačkih oblaka koji će zakloniti sunce na modernom stadionu ne bi li atmosfera bila prijatnija.

Oblaci će biti napravljeni od lakih karbonskih materijala i biće napunjeni helijumom.

Predlažemo da pogledate i foto-galeriju posvećenu veličanstvenim stadionima na kojima će se prvo "arapsko" Svetsko prvenstvo igrati.

(M. R. / Izvor: dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Baba Krkić

    17. jun 2013 | 23:20

    Svaka čast Arapima nemam reči

  • Dusan

    18. jun 2013 | 01:21

    Blago li je fudbalerima koji budu igrali na tom svetskom prvenstvu.Sta mislite kakav ce tek oni luksuz imati...ajoj :)

  • nina122

    18. jun 2013 | 19:48

    Dok u 21 vjeku milioni djece umiru od gladi ... Ovo je tako surovo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA