Solarni avion preleteo SAD i sleteo u Njujork! (VIDEO)

Džinovski avion jednosed sleteo je na aerodrom "Džon F. Kenedi" malo pred ponoć, pre planiranog vremena, zbog velike poderotine od 2,5 metra s donje strane levog krila

  • 2

Eksperimentalni avion na solarni pogon "solar impuls" završio je svoj transkontinentalni let preko Sjedinjenih Američkih Država kasno sinoć, sletevši u Njujorku, i pored oštećenja na jednom krilu.

Džinovski avion jednosed sleteo je na aerodrom "Džon F. Kenedi" malo pred ponoć, pre planiranog vremena, zbog velike poderotine od 2,5 metra s donje strane levog krila.

Švajcarskog pilota Andrea Borčberga sačekao je na aerodromu njegov zemljak i kolega pilot Bertrand Pikar, s kojim je zajedno realizovao ovaj uspešni let i njih dvojica su triumfalno pozirali novinarima prilikom fotografisanja.

Dvojica pilota su se menjali dok su preko kontinenta leteli tankim avionom s dugim krilima.

Avion "solar impuls" pokreću četiri električna motora s propelerima koji se napajaju strujom iz solarnih ćelija postavljenih duž 63 metra dugih krila aviona.

Avion je na poslednju etapu uzleteo pre zore s međunarodnog aerodroma u Vašingtonu.

- Izuzetno sam radostan što sam ovde. Svaki moment je otkrivanje, jedno istraživanje. Nije reč samo o tehnologiji, to je i o tome šta sve to znači - rekao je Borčberg po sletanju.

Pikard je objasnio da je poslednja etapa trebala da bude najkraći i najlakši korak, ali je ispala najteža.

On je rekao da imaju pomešana osećanja o kraju njihovog dugog puta.

- Normalno je da se osećate malo tužno i nostalgično, ali s problemom na krilu mi osećamo olakšanje - rekao je Pikard, a preneo AFP.

Putovanje preko kontinenta počelo je 3. maja u blizini San Franciska u Kaliforniji. Avion je usput sletao u Feniksu (Arizona), Dalas/Fort Vort (Teksas), Sent Luis (Misuri), Sinsinati (Ohajo) i u glavnom gradu Vašingtonu.

Borčberg je bio prisiljen da provede sate u vazduhu u subotu, kružeći iznad Atlantika ne tako daleko od "Velike jabuke" pre nego što mu je odobreno da preleti grad uveče, zbog velikog saobraćaja u vazduhu.

Američki let Solarnog impulsa je bio poslednji u seriji revolucionarnih dajinskih letova iznad različitih delova sveta, uključujući Evropu i Afriku.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA