POSLE 39.000 godina: Pronađen mamut s očuvanim krznom! (VIDEO)

Zahvaljujući ledu u kojem je bio zarobljen, mamut je izuzetno očuvan, a naučnici će čak moći da izvade krv što bi im pružilo čak i mogućnost da kloniraju Vunenog mamuta

  • 1

Na neke stvari vredi čekati, pa makar to čekanje trajalo 39.000 godina, a upravo je to slučaj sa Vunenim mamutom čiji su smrznuti ostaci otkriveni u Rusiji, na Novosibirskim ostrvima. Zahvaljujući ledu u kojem je bio zarobljen, mamut je izuzetno očuvan, a naučnici će čak moći da izvade krv što bi im pružilo čak i mogućnost da kloniraju Vunenog mamuta.

Semjon Grigorev iz Muzeja Mamuta u Jakutsku kaže da veruje da je ova životinja, koja je dobila ime Juka, imala dve i po godine kada je umrla.

- Niko nikada nije video kako izgleda krv mamuta, njegov donji deo tela, donju vilicu, jezik, tkiva u ovakvom stanju. Na ovom primerku su ti delovi jako dobo očuvani. Pretpostavljamo da je mamut pao u vodu ili se zarobio u močvari, ali da nije uspeo da ispliva ili se oslobodi i da je zbog toga umro - kaže Grigorev, koji je dodao da je telo ove životinje čuvano u ledu zbog čega je odolelo zubu vremena i raznim predatorima.

Inače, Vuneni mamut je istrebljen pre oko 10.000 godina. Premda postoji nesuglasica oko toga šta je dalo smrtonosni udarac ovim životinjama, najnovija istraživanja pokazuju da je lov od strane ljudi zajedno sa klimatskim promenama i promenama staništa, odigrao presudnu ulogu.

Vuneni mamut Juka je trenutno u Japanu, na izložbi u Jokohami gde će ostati do septembra.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: mirror.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • italoboy

    18. jul 2013 | 02:43

    sve je ovo namestaljka ja u ovo ne verujem,videcemo za par meseca kad otkriju stvarnu istinu.propaganda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA