ČUDO PRIRODE: Francuski gradić postao ostrvo (VIDEO)

Plime u mestu Mont san Mišel najviše su u celoj Evropi i dostižu visinu do 14 metara, a prvi put od 1876. godine one su bile toliko visoke da su "odsekle" grad od kopna

  • 1

Mesto Mont san Mišel u Francuskoj juče je prvi put od 1879. godine nakratko bilo ostrvo nakon što ga je plima odsekla od kontinentalnog dela Francuske.

- Prvi put nakon veoma dugo vremena more u potpunosti okružuje Mont - rekao je predsednik regiona Baze Normandi Loren Buve dnevniku "Figaro".

Plime u mestu Mont san Mišel najviše su u celoj Evropi i dostižu visinu do 14 metara.

Zamak, koji dominira mestom, ima burnu istoriju i strateški je dosta bitan za Francusku, jer su se na njegovom vrhu nalazili zatvor i tamnica u kojima zatvorenici nisu mogli da sede ni da stoje uspravno.

Dvorac se prostire na 55.000 kilometara kvadratnih, a kupole crkve dostiže 170 metara iznad nivo mora.

Ostrvo je proglašeno nacionalnim blagom Francuske i nalazi se na UNESCO listi baština. Vrlo je popularna turistička destinacija koju godišnje poseti tri miliona ljudi. Posle Pariza, ovo je druga znamenitost koju turisti posećuju.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA