EVOLUCIJA: Šangaj od trošnih zgrada do megalopolisa (FOTO) (VIDEO)

Posle više od dve decenije četvrt Pudong nije ni nalik nekadašnjem izgledu. Na mestu niskih zgrada i zelenila danas se nalaze neboderi, a najviše pažnje privlači Kula Šangaj, druga najviša zgrada sveta

  • 0

Šangaj je grad koji se razvija brzinom svetlosti. Čuvena poslovna četvrt Pudong u proteklih nekoliko dekada od trošnih i niskih zgrada izrasla je u futurističko-urbani centar.

Koliko se grad menjao kroz istoriju, svedoče i fotografije slikane pre 26 godina u kojima nema ni naznaka današnje panorame.

Fotografija načinjena 1987. svedoči o zelenim površinama koje su delile niske poslovne zgrade i fabrike.

Posle više od dve decenije četvrt Pudong nije ni nalik nekadašnjem izgledu. Na mestu niskih zgrada i zelenila danas se nalaze neboderi, a svaki je impresivniji od prethodnog. Visoke zgrade koje paraju nebo izgledaju veoma impozantno, a četvrt spada u jednu od najmodernijih na svetu.

Urbanistički plan grada, načinjen 1990. godine, pod nazivom "Specijalna ekonomska zona", pokrenut je od strane komunističke partije, ali je renoviranje distrikta Pudong počelo pre tri godine.

Užurbana komercijalna četvrt Kine i mesto sa najvećim brojem nebodera je, takođe, i lokacija na kojoj je smeštena druga najviša zgrada sveta - Kula Šangaj.

Sa zadivljujuća 632 metra visine od Kule Šangaj viša je samo zgrada Budž Kalifa u Dubaiju. Ponos Šangaja poseduje najbrže liftove na svetu koji dostižu brzinu od 65 kilometara, a projektovala ih je kompanija "Micubiši".

Pogledajte video:

(M. R. / Izvor: dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA