AUTO BUDUĆNOSTI: Spoj bicikla i automobila (VIDEO)

ELF može da ide do 1.800 milja sa energetskim pogonom, urađen je prema potrebama vozača i doprinosu njihovom zdravlju, štedi troškove i odličan je za zaštitu životne okoline.

  • 2

Za Markom Stjuartom se često okreću ljudi na ulici, a razlog tome je njegov neon ELF bicikl. Sa svakim okretajem pedale, njegove noge neizmenično vire sa dna dok motor u pozadini bruji tiho.

Dok vozi, izgleda kao spojen automobil i bicikl, ali je najbliže obliku kola Freda Flinstona, samo sa solarnim panelama i futurističkog oblika.

Mark Stjuart (65) je porodični terapeut i školski psiholog iz Kembriža, SAD. Uzeo je slobodno leto da bi sa svojim ELF biciklom prešao 1.200 milja po stazama i putevima na istočnoj obali. Na svom putovanju planira da koristi stazu Grinvej za bickiliste i pešake koja se prostire od Kanade do poslednje tačke na Floridi, Ki Vesta. Njegov put će trajati oko mesec dana, a prvu rutu je prešao za 5 dana.

ELF ili "organsko tranzit vozilo" može da ide 1.800 milja na energetski pogon sa benzinom. ELF je veoma ekomoničan, pa će njegov vlasnik za njega imati samo trošak zamene guma i punjenje baterija.

Stjuart je kupio ELF od kompanije "Durhem", koja u ovoj liniji ima 40 ovakvih vozila. Izvršni direktor Durhema, Rob Koter, je uzeo tehnologije aviona, brodova i bicikala i ugradio ih u "zeleno" vozilo za 130 funti. ELF je dizajniran po ukusu vozača doprinosi zdravlju, štedi troškove i ne zagađuje puno okolinu. Potražnja je velika, tako da su morali da otvore drugu fabriku kako bi udovoljili kupcima.

Međutim, nije svim državama dozvoljeno slobodno kretanje "organskog" vozila.

- U distriktu Kolumbija, ELF ne može da se vozi po trotoaru ni po biciklističkim stazama, i ne mogu da se parkiraju na ulici - rekla je Monika Ernandez iz odeljenja za gradski saobraćaj.

Stjuart kaže da nijedan policajac nije doveo u pitanje njegovo pravo da se vozi po ulicama, i da je uhvatio znatiželjne poglede prolaznika koji ne viđaju ovakva vozila često.

Pogledajte video-snimak:

( Telegraf.rs / Izvor: yahoo.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA